twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

50 jaar in 2019

275x180.jpg

 

Op 11 maart 2019 was de oprichting van de NCFS alweer 50 jaar geleden. De NCFS is destijds opgericht door mevrouw de Tollenaere en mevrouw Huisman, allebei moeder van een dochter met CF. Zij maakten aan de keukentafel plannen om ouders van kinderen met CF bijeen te brengen en de bekendheid van CF te vergroten. 

De NCFS is uitgegroeid tot een patiëntenorganisatie en gezondheidsfonds van betekenis. De afgelopen decennia is er enorm veel bereikt in de behandeling van mensen met CF. Ook de komende jaren blijft de NCFS zich inzetten om het leven van mensen met CF te verbeteren.    

De NCFS wilde het 50-jarig bestaan goed en op gepaste wijze vieren. Gedurende het jaar stonden diverse bijzondere events en activiteiten op de agenda. 

CF in beeld 

Er zijn 13 filmpjes geproduceerd die laten zien hoe het is om te leven met CF. Welke invloed heeft CF bijvoorbeeld op een kinderwens? Op werk en studie? Of op het gezin? 

Tweedaags symposium 

De NCFS en de CF centrale organiseerden in februari het symposium 'Een betere toekomst met veranderende zorg'. Vanwege het 50-jarig jubileum duurde het symposium maar liefst twee dagen. Het symposium vond dit jaar plaats op een geheel nieuwe locatie: het Apollo Hotel Vinkeveen.

Concert in het Concertgebouw 

Het jubileum werd op zaterdagavond 15 juni groots gevierd met een benefietconcert in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Actrice/presentatrice Tanja Jess nam de presentatie van dit bijzondere concert voor haar rekening.

Onder leiding van artistiek leider Hans Welle, bracht het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) bekende klassieke stukken van Prokofjev en Arturo Marquez ten gehore. 
Nicolas van Poucke, een van de meest veelbelovende pianisten van Nederland, speelde ‘Rhapsody in Blue’ van Gershwin. Én twee musici met CF stonden op het podium. 

CF-dag op een unieke locatie

De CF-dag vond dit jaar plaats op een unieke locatie: Corpus 'reis door de mens'. In dit artikel blikken we terug op deze bijzondere 9 november.