twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

CF en loopbaan

 

Aan de slag met studie en werk

CF is - vergeleken met vroeger - steeds minder vaak een belemmering in het dagelijks functioneren. En de levensverwachting is verbeterd. Dit zet studie(keuze) en loopbaan in een ander daglicht.


Brenda heeft CF. Wat is de impact van CF op haar baan?
In bovenstaande video vertelt zij haar verhaal.

Studiekeuze 

Bij het kiezen van een opleiding zet je belangrijke stappen. Er is grote diversiteit in de keuzes die mensen met CF maken. De ene persoon kiest bewust voor een kortdurende opleiding om zo snel mogelijk aan de arbeidsmarkt deel te kunnen nemen. Een ander maakt weloverwogen de keuze voor een opleiding op een hoger niveau, wat vaker een langere studieduur inhoudt, om voor zichzelf meer loopbaanmogelijkheden te creeeren. Je bent zelf de meest geschikte persoon om de afweging van mogelijke voor- en nadelen te maken.     

 • Interesses
  Neem voldoende tijd om te ontdekken waar je interesses liggen en wat je wensen en verwachtingen zijn t.a.v. jouw loopbaan. Wat vind je leuk en waar ben je goed in.
 • Ga uit van je individuele mogelijkheden
  CF hoeft niet de leidende factor te zijn bij het maken van een studiekeuze, maar mag ook niet genegeerd worden. Je kunt dit bespreken in je CF-centrum. Zij kennen je persoonlijke situatie immers goed.
 • Afspraak met een studieadviseur
  Bespreek jouw (gezondheids)situatie en de ondersteuningsmogelijkheden die er voor jou zijn. Denk hierbij aan informatie over CF en jouw gezondheidstoestand, hoe omgaan met studieachterstand, afwezigheid en gemiste beoordelingsmomenten, een vast contactpersoon en evaluatiemomenten.
 • Reisafstand
  Reizen kan veel tijd en energie kosten. Een alternatief is woonruimte zoeken (op kamers gaan). Het voeren van een (mini)huishouden kost echter ook tijd en energie. Neem dit mee in je overwegingen.
Collegezaal_300x200.jpg

Loopbaankeuze

Net als bij de studiekeuze is het belangrijk te beginnen bij je interesses en individuele mogelijkheden. Ook de reisafstand kan worden meegewogen. Andere zaken die mee kunnen spelen bij het maken van een keuze zijn:

 • Fulltime of parttime werken
 • De arbeidsomstandigheden van het bedrijf
 • Loondienst of zelfstandig ondernemer
 • De grootte van het bedrijf

Wat vertel je tijdens een sollicitatiegesprek?

Je bent niet verplicht om aan te geven dat je een gezondheidsbeperking hebt, tenzij:

 • Je op het moment van solliciteren medische klachten hebt, waardoor je de functie op dat moment (gedeeltelijk) niet kunt uitvoeren
 • Je aanpassingen van je werkplek nodig hebt
 • Je verminderd productief bent
Loopbaan_meisje_met_laptop_300x200.jpg

Het is goed voorafgaand aan een sollicitatie te bedenken of je informatie over je medische situatie wilt geven en zo ja, welke informatie en in welk stadium van de sollicitatieprocedure. De noodzaak of wenselijkheid om hier open over te zijn is vooral afhankelijk van je individuele gezondheidssituatie en persoonlijke voorkeur.

Ondersteuning bij het zoeken naar werk

Lukt het niet om een geschikte baan te vinden, dan kun je ondersteuning krijgen van het UWV. Je kunt ook contact opnemen met de NCFS voor informatie over ondersteuningsmogelijkheden bij werk, uitkeringen, solliciteren en mogelijke aanstellingskeuringen (medische keuring als je solliciteert naar een nieuwe baan).  

Regelingen werkgever

Heb je een Indicatie banenafspraak of een Wajong-uitkering of is er sprake van beperkingen, dan kan een werkgever door jou in dienst te nemen gebruik maken van allerlei regelingen. Je kunt hierbij denken aan kortingen op premies, subsidie voor aanpassing van de werkplek, geen wachttijd ziektewet.

werkscan_logo.png


Werken met CF:
doe de werkscan

Ben jij een werknemer of zelfstandig
ondernemer met CF? Doe dan de werkscan
op opeigenkrachtaanhetwerk.nl. Dit is een
vragenlijst waarmee je kunt onderzoeken
hoe je je werk met plezier kunt blijven doen.
En wat je eraan kunt doen om zo lang en gezond
mogelijk aan het werk te blijven. Het invullen duurt ongeveer 15-20 minuten. Na de scan kun je
verwijzingen en tips opzoeken.

emma-at-work-200x194.png


Op zoek naar werk?


Emma at Work is een
uitzendbureau voor jongeren
met een chronische ziekte.
Emma at Work helpt met het
zoeken naar een passende
vakantiebaan, bijbaan, tijdelijke
baan of vaste werkplek.