twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

CF en puberteit

Tieners_300x200.jpg


'Let's (not) talk about sex'? 

Als je CF hebt kom je regelmatig in het ziekenhuis voor diverse onderzoeken en gesprekken om te kijken hoe het met je gaat. Inmiddels heb je de puberleeftijd bereikt en willen ze ook nog met je praten over je (seksuele) ontwikkeling. Ongemakkelijk, toch? Daarom vind je hier de belangrijkste informatie samengevat.
Je kunt dit lezen (en misschien bespreken met vrienden, ouders of iemand uit je behandelteam) wanneer jou dat uitkomt.  

Verlate puberteit

Jongeren met CF komen meestal later in de puberteit dan andere jongeren. Het kan lastig voor je zijn als je vrienden al wel baardgroei hebben, of je vriendinnen al wel borsten hebben of ongesteld zijn. Niet zo leuk nieuws: je kunt wel één tot twee jaar later zijn met de puberteit. Het goede nieuws: het komt echt wel. Er is niks mis met je ontwikkeling, het verloopt alleen wat trager.

Seks 

Seks zelf heeft eigenlijk niet zoveel met CF te maken. Als je CF hebt is de seks niet anders dan als je geen CF hebt. Wat wel afleidend kan zijn is bijvoorbeeld een laag energielevel of veel hoesten.

We geven hier dan ook geen seksuele voorlichting, dat heb je hopelijk al van je ouders gehad. Je kunt ook online meer te weten komen, bijvoorbeeld via de Rutgerstichting.

Kinderen krijgen

Oké, dit klinkt misschien nog ver weg, maar seks is onlosmakelijk verbonden aan kinderen krijgen. Ook heeft het hebben van CF gevolgen voor het krijgen van kinderen. Vrijwel alle jongens en mannen met CF zijn onvruchtbaar. Dat is niet hetzelfde als impotent zijn, je kunt gewoon een erectie krijgen en een orgasme (en dus seks hebben). Meisjes en vrouwen met CF zijn wel vruchtbaar, alhoewel soms minder vruchtbaar dan vrouwen zonder CF. Het is dus belangrijk om voorbehoedsmiddelen te gebruiken als je niet zwanger wilt worden. 

Nieuw: CF en puberteit: Wat ze je niet vertellen

Veel jongens en meisjes voelen zich in de puberteit onzeker. CF maakt dat niet bepaald makkelijker. Stel dat je iemand leuk vindt, vertel je diegene alles of juist helemaal niets? En wanneer begin je erover? Om jou hierbij te helpen, hebben we het onderstaande boekje uitgebracht. CF en Puberteit: wat ze je niet vertellen. Middels zeer toegankelijke verhalen en een portretfilmpje ontdek je in dit boekje hoe je in de puberteit om kunt gaan met (extra) onzekerheden die CF met zich meebrengt.

 

Werkt de puberuitgave niet goed op je scherm? Probeer het dan via de oorspronkelijke link van het boekje. Let op: het is lastig om het filmpje op te starten als je niet in de fullscreenmodus zit. Wat je dan kunt doen, is inzoomen en vervolgens op de play knop drukken (laptop). Zit je op je smartphone, dan kun je beter de fullscreenmodus aanzetten en dan het filmpje bekijken. Of pak de youtube link.