twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

CF en puberteit

Tieners_300x200.jpg


'Let's (not) talk about sex'? 

Als je CF hebt kom je regelmatig in het ziekenhuis voor diverse onderzoeken en gesprekken om te kijken hoe het met je gaat. Inmiddels heb je de puberleeftijd bereikt en willen ze ook nog met je praten over je (seksuele) ontwikkeling. Ongemakkelijk, toch? Daarom vind je hier de belangrijkste informatie samengevat.
Je kunt dit lezen (en misschien bespreken met vrienden, ouders of iemand uit je behandelteam) wanneer jou dat uitkomt.  

Verlate puberteit

Jongeren met CF komen meestal later in de puberteit dan andere jongeren. Het kan lastig voor je zijn als je vrienden al wel baardgroei hebben, of je vriendinnen al wel borsten hebben of ongesteld zijn. Niet zo leuk nieuws: je kunt wel één tot twee jaar later zijn met de puberteit. Het goede nieuws: het komt echt wel. Er is niks mis met je ontwikkeling, het verloopt alleen wat trager.

Seks 

Seks zelf heeft eigenlijk niet zoveel met CF te maken. Als je CF hebt is de seks niet anders dan als je geen CF hebt. Wat wel afleidend kan zijn is bijvoorbeeld een laag energielevel of veel hoesten.

We geven hier dan ook geen seksuele voorlichting, dat heb je hopelijk al van je ouders gehad. Je kunt ook online meer te weten komen, bijvoorbeeld via de Rutgerstichting.

Kinderen krijgen

Oké, dit klinkt misschien nog ver weg, maar seks is onlosmakelijk verbonden aan kinderen krijgen. Ook heeft het hebben van CF gevolgen voor het krijgen van kinderen. Vrijwel alle jongens en mannen met CF zijn onvruchtbaar. Dat is niet hetzelfde als impotent zijn, je kunt gewoon een erectie krijgen en een orgasme (en dus seks hebben). Meisjes en vrouwen met CF zijn wel vruchtbaar, alhoewel soms minder vruchtbaar dan vrouwen zonder CF. Het is dus belangrijk om voorbehoedsmiddelen te gebruiken als je niet zwanger wilt worden. 

De NCFS lanceert in het najaar van 2019 de uitgave 'Wat ze je niet vertellen' waarin je alles kunt lezen over CF in combinatie met de puberteit.