twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

CF en Kruis Infectie Preventie (KIP) beleid


De NCFS raadt mensen met Cystic Fibrosis (CF) af om elkaar te ontmoeten, omdat zij risico lopen op kruisbesmetting met bacteriën en virussen. Dit heeft een ongunstig ziekteverloop tot gevolg. De bacteriën Pseudomonas aeruginosa (PA), Burkholderia cenocepacia (BC), multiresistente Staphylococcus aureus (MRSA) en non-tuberculeuze Mycobacterium (NTM) zijn in het bijzonder risicovol voor mensen met CF.

Kruis Infectie Preventie beleid

Mensen met CF kunnen elkaar tegenkomen op school, op het kinderdagverblijf of in een CF-centrum. CF-centra en andere ziekenhuizen waar mensen met CF hun zorg krijgen, hanteren daarom een zogenaamd Kruis Infectie Preventie beleid: maatregelen die worden genomen om te voorkomen dat mensen met CF elkaar persoonlijk treffen.
 

In bovenstaande video vertelt Marcia hoe zij invulling geeft aan het KIP beleid. Let op, dit is haar manier en geeft niet het algemene en/of ideale beeld van omgang met CF weer. 

Brochure 'CF en Kruis Infectie Preventie beleid'

In de vernieuwde brochure 'CF en Kruis Infectie Preventie beleid' (november 2019) wordt uitgelegd wat het beleid is en welke maatregelen je in het CF-centrum kunt tegenkomen. Ook wordt ingegaan op andere situaties waarin mensen met CF het risico op kruisbesmetting lopen, zoals op school en het kinderdagverblijf. In de brochure staan tips over de wijze waarop je om kunt gaan met vragen over Kruis Infectie Preventie.

Lees hier de brochure over het CF en KIP beleid (pdf).