Welke zorgverzekering bij Cystic Fibrosis?

stethoscope-120x120.png


Welke zorgverzekering kan ik het beste nemen als ik Cystic Fibrosis heb? De NCFS krijgt deze vraag regelmatig, maar het antwoord erop is lastig. Dit komt doordat de keuze van persoonlijke aard is.

Wilt u bijvoorbeeld extra fysiotherapie of verzekering van tandartskosten? Bovendien kan het vergoedingenpakket van dit jaar afwijken van het voorgaande jaar. Dus oriënteert u zich elk jaar opnieuw!

Tips bij het aangaan van een verzekering zijn:

  • Zet op een rijtje wat u verzekerd wil hebben voor u zelf uw kind en andere gezinsleden
  • Zoek een aantal verzekeraars uit en vraag de polissen op zodat u kunt zien wat de premie en de daarbij horende vergoedingen zijn
  • Kies voor een zo laag mogelijk extra eigen risico.
  • Er mag geen beperking bij het bezoeken van uw ziekenhuis (CF-centrum).
  • Hoe gaat de verzekeraar om met vernevelapparatuur, desinfectiemiddelen hiervoor, hulpmiddelen rondom diabetes en dergelijke?

Medicijnen voor CF

De ervaring is dat de gebruikelijke medicijnen voor Cystic Fibrosis veelal vergoed worden door alle zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering. Inmiddels hebben alle CF centra een oplossing gevonden voor het geval dat vitamines niet vergoed worden. Het aangaan van aanvullende verzekeringen zoals tandarts en fysiotherapeut hangt af van uw persoonlijke situatie. Het is raadzaam om dit, en eventueel andere ziektekosten, goed bij enkele verzekeraars te vergelijken. Tot slot is een goede administratieve afhandeling en goede bereikbaarheid van de ziektekostenverzekeraar erg belangrijk. Dit kan veel energie schelen, terwijl de verschillen in de kosten vaak te verwaarlozen zijn.

Fysiotherapie

Fysiotherapie voor kinderen met CF valt in de basisverzekering. Voor volwassenen geldt dat CF valt onder de zogenaamde lijst chronische ziekten. Daarom kan fysiotherapie worden vergoed vanaf de 21e behandeling, waarbij wel eerst het eigen risico moet worden betaald. Dit geldt niet per jaar, maar per aandoening. Voor de eerste 20 behandelingen kunt u zich verzekeren als u dat wilt via de aanvullende verzekering.