twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

CF en voeding


Het behandelen van verteringsstoornissen en het op peil houden van de voedingstoestand is één van de drie pijlers waar de behandeling van CF op rust.

bord_spaghetti-200x200.png

Energie

De stoornis van de alvleesklier veroorzaakt voornamelijk stoornissen in de vetvertering. Door deze verteringsstoornissen en doordat het lichaam van een Cystic Fibrosis patiënt voortdurend strijd levert tegen luchtweginfecties, is bij Cystic Fibrosis een energieverrijkt dieet noodzakelijk. Dit dieet kan soms oplopen tot meer dan 150% van de normale voeding. Het gebruik van verteringsenzymen bij alle maaltijden is door de gestoorde vertering noodzakelijk, evenals dagelijks gebruik van extra vitaminen. In sommige gevallen kan zelfs het energieverrijkt dieet niet voldoen aan de hoge calorische behoefte. Energiegeconcentreerde dieetpreparaten en zelfs nachtelijke sondevoeding kunnen in dergelijke gevallen uitkomst bieden.

Toediening van pancreasenzymen aan een baby met Cystic Fibrosis

Ouders vinden het toedienen van pancreasenzymen bij baby’s vaak moeilijk. Het onderbreekt de fles- of borstvoeding en het uitrekenen van de benodigde hoeveelheid is soms lastig. Het informatieblad ‘Toediening van pancreasenzymen aan uw baby’ bevat informatie en tips over de werking van pancreasenzymen, de toediening bij baby’s en de dosering ervan. Het bevat een schema om zelf de dosering van pancreasenzymen per voedingssoort te noteren. U kunt het informatieblad downloaden en printen, of om een exemplaar vragen bij uw CF-centrum.

Cystic Fibrosis en voeding. Tips en trucs voor het onderste uit de pan.

Het boek 'Cystic Fibrosis en Voeding' bestaat uit twee delen: een informatief deel over voeding bij CF en een deel met recepten om op eenvoudige wijze een energierijke maaltijd of een tussendoortje te maken.

Bestel het boekje  'Cystic Fibrosis en Voeding' 

‘CF en voeding’ is geschreven door de diëtisten Marit Verhagen en Sylvia Walet en financieel mede mogelijk gemaakt door Linde Farmadomo, Tramedico en Graficiënt Printmedia.

pancreasenzymen-baby-200x283.png
cf-en-voeding_200x283.png