twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Herdenkingsbijeenkomst 2011


Een heel bijzondere dag

Op 14 mei 2011 kwamen ouders, partners, broers, zussen, vrienden en vriendinnen samen, om de mensen te gedenken die zij verloren hebben aan Cystic Fibrosis. Het was een mooie dag, met zon, een rustige sfeer en mooie muziek. Jacquelien Noordhoek opende de dag met een welkomstwoord, waarin zij benadrukte hoezeer de NCFS waarde hecht aan de band met allen, die een of meer mensen moeten missen door CF. De NCFS wil er zijn voor nabestaanden en samen herdenken.

Noemen van de Namen

Nadat Ton Hoppenbrouwers namens de Werkgroep voor Nabestaanden het woord tot de aanwezigen had gericht, werd het meest belangrijke deel, het hart van de bijeenkomst, het Noemen van de Namen, ingeleid door Alie van Veen met het gedicht ´De mensen van voorbij´, van Hanna Lam. Daarna werden in alle rust, de namen genoemd van degenen die werden herdacht. Iedere naam was verbonden aan een roos. Zo werd iedere roos uitgereikt aan de ouder, broer, zus, partner, vriend en vriendin, die op de herdenking aanwezig was. Zij namen de roos van hun dierbare herinnering in ontvangst en zetten deze in een vaas. Daarin kwamen alle rozen tezamen. Een teken van het gemis, de herinnering, het verdriet en de liefde voor hun dierbaren, die de aanwezigen met elkaar delen.

rozen_bijeenkomst_2011.jpg.jpg


Ter afronding van het Noemen van de Namen las Rob van Veen het gedicht ‘Stilte’ van Kokkie Jonkers-Hordijk. De pianomuziek van Marijke Van Esch zorgde voor momenten van rust en overdenking tijdens de bijeenkomst. Jacquelien sloot de bijeenkomst af met het uitspreken van dankbaarheid, om dit met elkaar te hebben mogen delen.

Ontmoeten

Na de herdenking was er gelegenheid om samen de lunch te gebruiken, na te praten en elkaar te ontmoeten. Daarvan werd door vrijwel iedereen gebruik gemaakt. Al tijdens de lunch en bij het afscheid nemen, werd duidelijk dat de aanwezigen de herdenking op prijs hadden gesteld. Het is een moedige stap om naar deze dag toe te komen, maar ook een memorabele. Ongeveer 110 mensen waren aanwezig om samen 85 dierbaren te herdenken.

Locatie

De herdenking vond plaats in de Schaapskooi, een nieuwe locatie van het conferentieoord Drakenburg in Baarn. Het is een bijzonder gebouw dat zeker bijdroeg aan de rust en de sfeer van de bijeenkomst.