Verneveltijd inhalatie-antibioticum Vantobra 4 minuten

  • CF-patiënt met vernevelaar

Vantobra is een nieuwe tobramycine-verneveloplossing die sinds november 2016 verkrijgbaar is en vergoed wordt in Nederland. Vantobra heeft een verneveltijd van 4 minuten. Dat komt door de geconcentreerde tobramycine-oplossing, het kleine vernevelvolume en het gebruik van een nieuwe vernevelaar, Tolero. De Tolero moet worden aangesloten op een E-flow-rapid-regelaar.

Vantobra bevat het antibioticum tobramycine en wordt gebruikt voor het behandelen van longinfecties die worden veroorzaakt door de bacterie Pseudomonas aeruginosa*. Vantobra kan worden gebruikt door CF-patiënten van 6 jaar en ouder. Het wordt op de markt gebracht door Cresco Pharma B.V.

Vantobra wordt geleverd in verpakkingen van 56 ampullen en in elke verpakking wordt een Tolero-vernevelaar bijgeleverd. De Tolero moet worden aangesloten op een E-flow rapid regelaar (basisunit). Deze basisunit wordt door de verschillende hulpmiddelenleveranciers zoals Mediq Romedic, afgeleverd en vergoed door alle zorgverzekeraars.

*Pseudomonas aeruginosa (Pa) is een bacterie die aanwezig is in onze omgeving. Pa is bij mensen met Cystic Fibrosis de belangrijkste oorzaak van chronische longinfecties, met het risico op toename van longproblemen.