Onderzoek naar nieuwe medicijncombinatie voor CF

  • lab-work-1575842_web.jpg

Biotechnologiebedrijf Galapagos gaat de werking van een mogelijk nieuw medicijn voor Cystic Fibrosis onderzoeken. Het bedrijf beoordeelt het medicijn - de potentiator* GLP3067 - apart en in combinatie met een ander medicijn op veiligheid, verdraagzaamheid en eigenschappen.

Het onderzoek van Galapagos hoort bij een zoektocht naar de optimale combinaties van medicijnen voor Cystic Fibrosis. In het eerste deel van het onderzoek wordt gekeken naar een enkelvoudige dosering van de potentiator GLPG3067. Vervolgens bestuderen de onderzoekers meerdere doseringen van GLPG3067 gedurende 14 dagen. Tot slot wordt gekeken naar de combinatie van GLPG3067 en een ander medicijn; corrector* GLPG2222. De medicijnen worden in deze fase getest bij minimaal 48 gezonde vrijwilligers in België.

Effectieve therapie bij F508del-mutatie

Het medicijn dat wordt getest zorgt ervoor dat het CFTR-eiwit* in de celwand goed zijn werk kan doen. Galapagos onderzoekt samen met biofarmaceutisch bedrijf AbbVie de optimale combinatie van 3 stoffen (een combinatie van correctors en potentiators) voor een effectieve therapie voor CF-patiënten met een F508del-mutatie. Uit laboratoriumonderzoek blijkt een combinatie van 3 stoffen namelijk het beste te werken. Galapagos heeft op dit moment 3 correctors en 3 potentiators in onderzoek (fase1-of 2) om tot de beste combinatie voor drievoudige (triple) therapie te komen.

Lees het bericht van Galapagos.

* Potentiators en correctors
Een potentiator zorgt ervoor dat het CFTR-eiwit in de celwand goed zijn werk kan doen. Een corrector zorgt ervoor dat een goed CFTR-eiwit in de cel wordt gemaakt en naar de celwand wordt vervoerd.