Fagentherapie als alternatief voor antibiotica?

  • antibiotica_200x200.jpg

In een uitzending van Zorg.nu van Avrotros op 21 maart 2017 werd aandacht besteed aan de behandeling van bacteriën (van onder andere Pseudomonas) met bacteriofagen* als alternatief voor antibiotica. De NCFS kan zich voorstellen dat mensen met CF zich afvragen of een behandeling met bacteriofagen ook bij hen zou kunnen werken.

Engelse onderzoekers beschrijven in het tijdschrift Thorax dat in een onderzoek met muizen met Pseudomonas 70% baat had bij een behandeling met fagen. In het laboratorium werd bij een model dat lijkt op de longen van mensen met CF en pseudomonas ook een positieve reactie gezien.

De behandeling met fagen kan volgens de onderzoekers wellicht in de toekomst een goed alternatief bieden voor antibiotica. Bijvoorbeeld bij mensen met CF en een chronische Pseudomonasinfectie. De onderzoekers benadrukken dat meer onderzoek over de werking en veiligheid van fagentherapie nodig is.

*Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën kunnen bestrijden. De virussen kunnen binnendringen in bacteriën en deze doden, vermoedelijk zonder schadelijke effecten en minder bijwerkingen dan bestaande medicijnen. Deze vorm van behandeling, ook wel ”fagentherapie” genoemd, zou een alternatief kunnen vormen voor de huidige antibiotica, die soms tot ongevoeligheid van bacteriën voor antibiotica (resistentie) kunnen leiden.