Uitvinder van minidarmpjes Hans Clevers genomineerd voor European Inventor Award

  • clevers_organoidenkleiner.1.jpg

Hans Clevers, de uitvinder van minidarmpjes, is genomineerd voor de European Inventor Award 2017. Minidarmpjes (organoïden) zijn een belangrijk onderdeel in het onderzoek naar medicijnen voor Cystic Fibrosis.

De European Inventor Award wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Octrooi Bureau (EOB). Clevers is een van de drie finalisten in de categorie Research. 'Het idee om ‘mini-organen’ te creëren voor het veilig testen van medicijnen is werkelijkheid geworden dankzij Hans Clevers', zegt EOB President Benoît Battistelli. 'Zijn uitvinding maakt het ontwikkelen en testen van medicijnen veiliger en duurzamer. Ook maakt het gepersonaliseerde medicatie mogelijk, zodat zorgverleners kunnen zien wat de effecten van medicijnen op individuele patiënten zijn.'

Minidarmpjes voor Cystic Fibrosis

Moleculair geneticus Hans Clevers ontwikkelde samen met het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht een techniek om mini-organen (organoïden) te ontwikkelen uit menselijke stamcellen. Minidarmpjes zijn een belangrijk onderdeel in het onderzoek naar medicijnen voor Cystic Fibrosis. Onderzoekers en bedrijven kunnen op minidarmpjes testen of kandidaatmedicijnen werken of niet, voordat er onderzoek wordt gedaan met groepen patiënten. Ook op patiënten met zeldzame mutaties kan zo onderzoek worden gedaan. Met minidarmpjes kan per patiënt naar de meest optimale combinatie van medicijnen worden gezocht.

Minidarmpjes maken deel uit van de onderzoeksprogramma's HIT CF en HIT CF 2.0.

Op 15 juni worden de winnaars per categorie bekendgemaakt.