Online collecte voor CF van 16 t/m 30 oktober

  • online_collecte_cystic_fibrosis.1.jpg

Persbericht: Online collecteweken voor een langer en beter leven voor mensen met Cystic Fibrosis

De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting organiseert voor de tweede maal de online collecteweken voor Cystic Fibrosis (CF, taaislijmziekte). Van 16 tot en met 30 oktober kan iedereen een online collectebus aanmaken of doneren in een van de online collectebussen op ncfs.digicollect.nl. Al veel mensen maakten een persoonlijke collectebus aan, vanuit hun eigen motivatie. Ook Alicha, zij staat symbool voor de campagne: “Na mijn studie wil ik net als elke andere student ook graag carrière maken. Met de online collecte wil ik zoveel mogelijk geld inzamelen voor CF zodat mensen met taaislijmziekte ook hun dromen kunnen waarmaken.”

Geef mensen met CF een toekomst

De twintigjarige Alicha staat symbool voor de campagne. Zij heeft Cystic Fibrosis, maar laat zich daardoor niet belemmeren om carrière te maken. Alicha studeert Creatieve Therapie en wil graag later haar eigen praktijk beginnen. Dat is een prachtige ambitie, maar met CF extra lastig. Gelukkig zijn de ontwikkelingen in het CF-onderzoek naar medicijnen die de oorzaak van CF aanpakken, hoopvol.

Cystic Fibrosis

Cystic Fibrosis, ook wel taaislijmziekte genoemd, is erfelijk, chronisch en vooralsnog niet te genezen. De gemiddelde levensverwachting voor mensen met Cystic Fibrosis is 40 jaar. De NCFS (www.ncfs.nl) behartigt de belangen van patiënten, maakt lotgenotencontact mogelijk, geeft voorlichting en financiert en stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek waar veel geld voor nodig is en waarmee succes wordt geboekt: in 20 jaar is de levensverwachting van mensen met CF verdubbeld.

Meer dan een half miljoen mensen in Nederland zijn (ongemerkt) drager van het CF-gen en kunnen dit overdragen aan hun kinderen. Bijna elke week wordt er in Nederland een baby met CF geboren. Er zijn op dit moment ongeveer 1550 mensen met CF in Nederland, waarvan 650 kinderen.