twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Meer dan 1400 medicijnen getest in minidarmpjes

  • regenboogproject-200x200.1.png

De 160 CF-patiënten die deelnemen aan het Regenboogproject hebben inmiddels eigen minidarmpjes. In de minidarmpjes van elk persoon kunnen meer dan 1400 medicijnen en medicijncombinaties worden getest.

Voor de helft van de mensen zijn de minidarmpjes inmiddels getest op de ruim 1400 medicijnen. Hier zitten ook medicijnen tussen die nog nooit voor CF zijn voorgeschreven. De meest veelbelovende medicijnen worden ook getest op de minidarmpjes van de overige deelnemers aan dit project.

De minidarmpjes zijn gekweekt uit biopten van de deelnemers. Met behulp van de minidarmpjes kan per patiënt worden bekeken welke medicijnen een goed effect hebben. De patiënten krijgen van hun behandelend arts de uitslagen te horen. De onderzoekers hopen dat de komende maanden voor iedere deelnemer duidelijk is of er een goed effect zou kunnen zijn van Kalydeco of Orkambi.

Zeldzame mutaties

In het Regenboogproject worden (nieuwe) medicijnen getest voor CF-patiënten met zeldzame mutaties. CF-patiënten met zeldzame mutaties komen meestal niet in aanmerking om mee te doen aan onderzoek naar nieuwe medicijnen. Het testen van medicijnen op kleine groepen patiënten is lastig en kostbaar. Vanuit het UMC Utrecht is daarom het Regenboogproject opgezet om samen met de CF-centra en de NCFS met behulp van minidarmpjes de ontwikkeling van medicijnen voor patiënten met een zeldzame CF-mutatie te versnellen.

Lees meer over de voortgang van het Regenboogproject in de tweede nieuwsbrief van het CF Centrum Utrecht.