twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

5 tips voor het kiezen van een school als je CF hebt

  • Meisje_kleurt_of_schrijft_180x120.jpg

Voor elke leerling is het spannend om naar de middelbare school te gaan. Er moet weer een nieuwe start gemaakt worden. Als je CF hebt, kan het nog lastiger zijn om aan deze nieuwe fase te beginnen.

Het is natuurlijk belangrijk dat je terechtkomt op een goede school, die aandacht heeft voor jouw bijzondere situatie. Maar hoe weet je of een school geschikt is?

Naast algemene factoren zoals het advies van de huidige school en toetsuitslagen, hebben wij vijf handige tips voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij het kiezen van een middelbare school.

1. Niet te ver weg

Let bij de selectie goed op de afstand tussen huis en school. Als je conditie niet zo goed is, is het zonde als veel energie aan reizen opgaat. Als je toch kiest voor een school die verder weg ligt, kan bij sommige gemeenten een aanvraag ingediend worden voor een vervoersvoorziening.

2. Zorg voor leerlingen met CF

Check hoe de school scoort op het gebied van Zorg en Begeleiding: de extra zorg die besteed wordt aan leerlingen die extra aandacht nodig hebben. Zoek een school die bereid is mee te denken en aanpassingen te realiseren. Als je CF hebt is het nodig om zaken met school af te stemmen, zoals eten tijdens de les, frequent toiletbezoek, omgang met hoestbuiten en het gebruik van medicatie.

3. Lesplan en lessen missen

Het kan gebeuren dat je soms moeite hebt om de lessen op school te volgen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met verzuim vanwege ziekte, vermoeidheid of ziekenhuisbezoek. Deze afwezigheid heeft grote gevolgen voor het onderwijs. Ga na hoe de school hier op inspeelt. Wordt het lesplan waar nodig aangepast op individuele behoeften?

4. Andere leerlingen met CF op school

Vanwege het segregatiebeleid is het niet wenselijk dat kinderen met CF direct met elkaar in contact komen. Vraag na of er nog meer kinderen met CF op de school zitten. Zo ja; wordt het segregatiebeleid goed nageleefd?   

5. Blijf op je eigen niveau

Voor geen enkele leerling is het goed om onder niveau te werken, maar voor leerlingen met CF kan het grote gevolgen hebben voor hun toekomstmogelijkheden. Probeer bij voorkeur voor het maximale te gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat de kans op werk voor chronisch zieken groter wordt, naarmate zij een hogere opleiding hebben afgerond.

Hier vind je meer informatie over CF en onderwijs.