twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Van cholera tot ijzer. Negen dingen die je nog niet wist over CF.

  • New_York_300x200.jpg

Anno 2018 is er veel bekend over taaislijmziekte. Er is een schat aan informatie te vinden over de oorzaak van de ziekte, erfelijkheid en medicatie. Dat CF tot toenemende luchtweginfecties leidt, dat wist je al. Dat personen met CF weinig eetlust hebben, is eveneens geen nieuws.

In dit artikel ontdek je minder bekende zaken over CF. Wat hebben tuberculose en de stad New York bijvoorbeeld met CF te maken?

1. De mutatie F508del is naar alle waarschijnlijkheid minstens 52.000 jaar oud.

2. In de jaren ’30 dacht men dat CF een alvleesklierafwijking was, die werd veroorzaakt door een tekort aan vitamine A.
Vitamine A is tegenwoordig onderdeel van de behandeling bij personen met CF. Als je CF hebt, worden vetoplosbare vitamines zoals vitamine A, namelijk minder goed opgenomen door de darmen.

3. In 1948 raakte een aantal kinderen onwel, tijdens een hittegolf in New York. Paul di Sant’Agnese ontdekte dat er bij al deze kinderen sprake was van een verhoogd zoutgehalte in het zweet. Al deze kinderen hadden CF. Paul was de persoon die een verhoogd zoutgehalte koppelde aan CF.

4. Bacteriën die ziekten zoals tuberculose, cholera en buiktyfus veroorzaken, hebben CFTR nodig om het lichaam te infecteren. Verondersteld wordt dat een verminderde CFTR functie iemand minder vatbaar maakt voor deze ziekten. Er is echter nog geen hard bewijs.

5. De diagnose CF wordt vaak op jonge leeftijd gesteld. Bij 8% van de mensen met CF in Nederland, wordt de diagnose echter pas na de leeftijd van 18 jaar gesteld (CF Registratie 2016). Het komt zelfs voor dat personen pas gediagnostiseerd worden als ze de 60 al gepasseerd zijn.

6. Er wordt vaak gedacht dat CF alleen voorkomt bij blanke mensen. CF komt echter ook - weliswaar minder vaak - voor bij mensen met een Afrikaanse achtergrond en bij Aziatische mensen.

7. De Burkholderia bacterie gebruikt de longen van een persoon met CF, om een antibioticum te produceren. Dit - op natuurlijke wijze geproduceerde - antibioticum, kan worden gebruikt om tuberculose tegen te gaan.

8. Niet elke mutatie komt overal even veel voor. Op geografisch gebied zijn er - zelfs binnen ons kleine land - verschillen. De genetische variant A455E wordt bijvoorbeeld de ‘Hollandse mutatie’ genoemd, en is vooral veelvuldig aangetoond in Zeeland en Zuid-Holland.

9. De Universiteit van Washington onderzoekt of gallium, een molecuul dat te vergelijken is met ijzer, een rol kan spelen bij de bestrijding van CF-infecties. Eerder onderzoek laat namelijk zien dat gallium de Pseudomonas aeruginosa bacterie onderdrukt.