twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Film 'Five Feet Apart' in première

  • 5FA_INTL_DGTL_HORIZONTAL-13juni_305x190.jpg

‘Five Feet Apart’ is een film over twee jonge mensen met Cystic Fibrosis (CF) die verliefd op elkaar worden, maar op afstand van elkaar moeten blijven vanwege
het ‘segregatiebeleid’. Dit beleid is 15 jaar geleden in Westerse landen ingevoerd. Er was namelijk ontdekt
dat mensen met CF bepaalde bacteriën, waar gezonde mensen niet gevoelig voor zijn, aan elkaar kunnen overdragen. Ook was gebleken dat die bacteriën de prognose voor iemand met CF ongunstig kunnen beïnvloeden.

Vanaf 13 juni is de film te zien in de Nederlandse bioscopen. ‘Five Feet Apart’ is gedramatiseerd, deels fictief, en heeft in Amerika en Engeland tot gemengde reacties geleid onder mensen met CF. Sommigen herkennen er veel aspecten van hun leven in, terwijl anderen dit juist niet zo ervaren. CF is een complexe ziekte en zeer divers, zowel in de ziekteverschijnselen als in de manier waarop iedereen daar mee omgaat.

Veel mensen willen de film gaan zien, zodat zij er met andere mensen over kunnen praten en hun eigen ervaringen kunnen delen. Voor anderen kan de film een beeld scheppen dat zij niet herkennen. Met name voor ouders van jonge kinderen, die betere vooruitzichten hebben dan wat oudere mensen met CF, kan het geschetste beeld hard overkomen.

Zoals gezegd; het genoemde segregatiebeleid is erop gericht om het risico van onderlinge overdracht van bacteriën bij mensen met CF, ook wel kruisbesmetting genoemd, te verminderen. Eén van de maatregelen is afstand houden van elkaar. In Nederland wordt twee meter aangehouden, in Amerika ‘six feet apart’. De titel van de film ‘Five Feet Apart’ geeft de tweestrijd aan van de hoofdrolspelers om toch dichter bij elkaar te willen komen. Die strijd is herkenbaar; ook bij twee kinderen met CF in hetzelfde gezin speelt het probleem hoe je kruisbesmetting kunt voorkomen. In dergelijke gevallen kunnen mensen uiteenlopende strategieën kiezen. Sommige mensen willen gaan voor zoveel mogelijk risicobeperking. Anderen willen geen afstand proberen te houden van een broer, zus of geliefde.

Wanneer mensen met CF de film in de bioscoop willen kijken, bestaat de kans dat zij dat tegelijk met andere mensen met CF zullen doen. De NCFS heeft buttons beschikbaar ‘Hallo zonder handje’, die men zichtbaar kan dragen en gratis kan bestellen (mail je NAW-gegevens o.v.v. ‘button’ naar info@ncfs.nl). Een alternatief kan zijn om de film later thuis te kijken.

Lees hier meer over het segregatiebeleid.