twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Jeffrey Beekman wint prestigieuze Prix Galien Research Award

  • Jeffrey_Beekman_wint_Prix_Galien_300x200.jpg


Professor Jeffrey Beekman heeft dinsdagavond in Leiden de Prix Galien Research Award 2019 gewonnen. Beekman, voorgedragen door de NCFS en werkend bij het UMC Utrecht, kreeg de prijs vanwege zijn baanbrekende werk voor mensen met CF. Hij introduceerde minidarmpjes (organoïden) en ontwikkelde de zweltest, waardoor grote stappen zijn gezet binnen onderzoek naar CF.

Organoïden en zweltest

Het onderzoek van Beekman was erop gericht een nieuwe manier te vinden om bij mensen met CF in het laboratorium te kunnen testen of medicijnen gericht op het basisprobleem van CF bij hen werken. Bij de start van Beekmans onderzoek bestonden nog geen organoïden van de long, waardoor Beekman de organoïden van de darm van mensen met CF gebruikte als alternatief. Dat pakte fantastisch uit, de organoïden van de darmen werkten beter dan de organoïden van longweefsel.

Door zijn onderzoek kunnen mensen met CF, die niet in aanmerking komen voor behandeling met bestaande medicijnen, toch worden onderzocht. Er zijn nu mensen met CF die medicijnen krijgen die anders nooit voor hen beschikbaar zouden zijn. Momenteel loopt op Europees niveau een groot onderzoek met 500 mensen met CF. Voor de NCFS was dit een belangrijke reden om Beekman te nomineren, en voor de jury genoeg om hem de Prix Galien Research Award uit te reiken.

Prix Galien sinds 1992

In 2014 was Beekman ook al genomineerd voor de Prix Galien Award. Destijds was zijn onderzoek nog niet zo ver gevorderd, maar zag de jury vooral dat er potentie in zat. De Prix Galien wordt sinds 1992 elk jaar in Nederland uitgereikt en is bestemd voor een jonge wetenschapper of groep wetenschappers die baanbrekend werk heeft verricht. Ook in landen als België, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten wordt de Prix Galien elk jaar toegekend aan een jonge onderzoeker.

Zie ook de website van de Prix Galien.