twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

CF-dag 2019: reizen door de mens en dromen over bananen

  • Jacquelien_CF-dag_opening.jpg


De zaal keek verbaasd op toen Jacquelien Noordhoek haar welkomstwoordje op de CF-dag 2019 begon met een verhaal over bananen. Waar ging dit naartoe? Pas nadat Jacquelien opmerkte dat de bananen symbool stonden voor de medicijnen voor CF, zag je de kwartjes (uit de zakken) vallen. De symboliek was nodig om de rest van de dag door te komen, want de bananen kwamen overal terug. Arts Harry Heijerman maakte het zelfs nog gekker: ‘durf te dromen over bananen. Een terugblik.

Blaffende hond
De hele dag in Corpus Reis door de mens moest er dus over bananen worden gesproken, door zowel de gastsprekers als de bezoekers. De reden hiervoor hebben wij in ons statement van 22 oktober uitgelegd en heeft te maken met de wet omtrent reclame geneesmiddelen. Artsen Ad Nagelkerke en Harry Heijerman waren hiervan al op de hoogte, ook voor hen vergde het wat aanpassingsvermogen om te praten over bananen in plaats van medicijnen.

Desalniettemin lukte het ze om bananen op te nemen in hun presentaties. Ad nam als eerste van de twee artsen het woord en trok de aandacht door als een hond te blaffen. Zo deed hij dat voor volle collegezalen immers ook, zei hij droog. Ad nam de aanwezigen mee door vijftig jaar CF en besprak wat er in al die tijd is veranderd. Bijvoorbeeld dat kinderen met CF nu kunnen rekenen op een heel CF-team, in plaats van bij een kinderarts in een lokaal ziekenhuis. Ad sloot zijn verhaal af met muziek uit eigen keel, en schroomde niet om dat tijdens de websessie van 11 november nog eens te doen. Bekijk en beluister hier de websessie van Ad.

Harry_Heijerman_CF-dag.1.jpg


Waar Ad vertelde over de ontwikkelingen rondom CF in de afgelopen vijftig jaar, richtte Harry zich op de toekomst. Hij liet zien dat de effecten van innovatieve geneesmiddelen steeds positiever worden en dat de toekomst er rooskleuriger uit ziet. Daarom begon hij zijn presentatie met de boodschap dat er gedroomd mag worden van steeds betere bananen en sloot hij af met een plaatje van de lichtbron die bananen nodig hebben om te rijpen: zon. Wil je de presentatie van Harry nog een keer beluisteren? Check de websessie van 15 november.

Interactieve sessies
Tussen de presentaties door konden bezoekers de Reis door de mens maken met een afsluitend praatje van onze ambassadeurs Dani Jašarević of Jochem Uytdehaage, was er een lekkere lunch (met bananen) en waren er twee interactieve sessies. De eerste sessie werd geleid door Vincent Gulmans en ging over hygiëne en het voorkómen van (overdracht van) infecties. Middels stellingen werden onderwerpen als het schoonmaken in huis, spelen in water en modder en het KIP beleid besproken. “Het was goed om de ervaringen en meningen over hygiëne te delen, want daar bestaat een groot grijs gebied. Belangrijk blijft om tot een goede balans te komen in het dagelijks leven en bij de ontwikkeling van kinderen”, zegt Vincent over de sessies die hij leidde.

Dani_op_CF-dag_2.1.jpg


De andere sessie werd voorgezeten door Jacquelien. Ook zij droeg stellingen aan, hierin stond het thema CF in het dagelijks leven centraal. Jacquelien: “CF verschilt van persoon tot persoon, niet alleen qua ziekte, maar ook in de wijze waarop je alles een plek geeft in je leven. Dat werd tijdens de sessie vrij duidelijk, er kwamen veel perspectieven naar voren. Op zo’n dag wil je mensen hierbij herkenning en erkenning bieden, maar dat was nu nauwelijks tot niet mogelijk. Aan de andere kant, ik denk dat het voor iedereen nuttig was om zoveel verschillende geluiden te horen.”

Jacquelien_Cf-dag.1.jpg


Als Zodanig
Na de intensieve uren met presentaties, interactieve sessies en de Reis door de mens was het aan het einde van de dag tijd voor wat luchtigs. Het komische duo Als Zodanig sloot daarom de dag af en deed dat door de draak te steken met de presentaties van Jacquelien, Ad en Harry. Blaffen, bravoure en bananen, het zat er allemaal in. Opgewekt verliet iedereen zo de CF-dag. Jacquelien: “Er waren geanimeerde gesprekken, een lach en een traan. Precies zoals het hoort te zijn, op zo’n dag. Het is voor mij altijd de fijnste dag van het jaar en dat was het dit jaar weer. Bedankt.”

 

Na afloop van de CF-dag hebben veel mensen de evaluatie ingevuld. Bedankt daarvoor! In de evaluatie kwamen ook vragen naar voren. Wij kunnen die vanwege de anonimiteit van de vragen niet beantwoorden. Zit je nog steeds met een vraag, stel die dan via info@ncfs.nl.