Onderzoek naar Cystic Fibrosis

Startfoto_Onderzoek.jpg

De NCFS stimuleert en financiert wetenschappelijk onderzoek naar CF. Elk jaar wordt ruim de helft van ons budget ingezet voor nationaal en internationaal onderzoek. De komende jaren worden er meerdere projecten uitgevoerd via ons onderzoeksprogramma HIT CF 2.0, waarbij de focus ligt op therapie op maat.

NCFS-subsidie 

De NCFS keert ook jaarlijks de Christina Onderzoek Subsidie (COS) uit voor een wetenschappelijk onderzoeksproject, en subsidieert buitenlandse onderzoeksstages, zie ‘NCFS-subsidie’ voor meer informatie.

Preklinisch onderzoek en klinisch onderzoek 

Wetenschappelijk onderzoek wordt eerst uitgevoerd met cellen of dieren, dat heet preklinisch onderzoek of de laboratoriumfase. De gezondheidsfondsen van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen in Nederland, waar de NCFS ook lid van is, hebben een gezamenlijk standpunt over de inzet van dierproeven. Als de resultaten in cellen en dieren goed zijn wordt er vervolgens onderzoek gedaan bij mensen, dat wordt klinisch onderzoek genoemd.

Onderzoek naar geneesmiddelen

Voor CF worden veel verschillende medicijnen ontwikkeld. De Amerikaanse CF Foundation (CFF) subsidieert veel geneesmiddelonderzoek. In dit overzicht van de CFF is te zien welke geneesmiddelen er nu in ontwikkeling zijn en in welke fase elk medicijn zich - in Amerika - begeeft.

Geneesmiddelen komen in Amerika eerder op de markt dan in Europa. Hier vind je een overzicht van de medicijnen die het basisprobleem van CF aanpakken, en die nu in Nederland verkrijgbaar zijn.

Er wordt, naast nieuw geneesmiddelonderzoek, ook onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld het inhaleren van medicatie, darmbacteriën bij CF of nieuwe laboratoriumtechnieken. Bij ‘Lopend onderzoek’ vind je de studies waar je in Nederland aan kan deelnemen.

Onderzoeksresultaten 

De NCFS houdt je ook graag op de hoogte van de resultaten van nationaal en internationaal onderzoek naar CF. Daarom worden er maandelijks nieuwe resultaten in begrijpelijk Nederlands geplaatst onder ‘Onderzoeksresultaten’. De NCFS vindt het belangrijk dat mensen met CF en hun naasten betrokken zijn bij onderzoeksprojecten en inspraak hebben bij de beoordeling van nationale en internationale onderzoeksprotocollen. Hier vind je daar meer informatie over.