Voor iedereen een behandeling op maat


HIT CF 2.0 heeft als doel een toekomst voor te bereiden waarin alle mensen met Cystic Fibrosis een behandeling kunnen krijgen die de oorzaak van CF aanpakt. De nieuwe technieken en behandelingen uit het eerste HIT CF-programma, die therapie op maat mogelijk moeten maken, worden verbeterd en toegepast.

HIT CF 2.0 is opgezet door de NCFS en het UMC Utrecht in samenwerking met onderzoekers en artsen uit Rotterdam. Het onderzoeksprogramma is afgestemd met alle CF-centra en de NCFS-beoordelingsgroep van patiënten en ouders. Er wordt nationaal samengewerkt met alle CF-centra en internationaal onder andere met onderzoekers in Leuven en Lissabon. HIT CF 2.0 loopt van 2017 tot en met 2021 en voor het hele programma is vijf miljoen euro nodig.

*Alle patiënten met CF hebben een afwijking in het CF-gen. Dat CF-gen is de bouwtekening voor het CFTR-eiwit. Als dit CFTR-eiwit in de lichaamscellen niet goed wordt gemaakt, kunnen chloridekanalen in de celwand niet goed functioneren. Hierdoor wordt het slijm in de longen en andere organen dik en taai. Zo ontstaan de kenmerkende verschijnselen van de ziekte CF.