twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Bestaande tests voor CFTR-medicijnen worden geschikt gemaakt voor bicarbonaattransport


CFTR doet in slijmvliezen dienst als een chloridekanaal, maar heeft ook een belangrijke rol in de uitscheiding van bicarbonaat (’soda’), dat de vorming van taai slijm tegengaat. De huidige CFTR-activerende medicijnen zijn uitsluitend geselecteerd op hun vermogen om chloridetransport door CFTR te verbeteren. Ook de tests op hun werkzaamheid in individuele CF-patiënten (neuspotentiaal en zweettest) meten chloride-, maar geen bicarbonaattransport.

In dit project worden de bestaande laboratoriumtests voor CFTR medicijnen in darmbiopten en in minidarmpjes (organoïden) ook geschikt gemaakt voor de meting van bicarbonaattransport. Er wordt onderzocht of bepaalde CFTR-mutaties en bepaalde CFTR-medicijnen een verschillend effect hebben op chloride- en bicarbonaattransport door het CFTR-kanaal. In moleculaire streepjescodes van mutaties van CFTR die vooral defect zijn in ofwel chloride-transport ofwel bicarbonaattransport, worden de verschillen bepaald. De veranderingen in de streepjescodes door geneesmiddelen worden in kaart gebracht. Het uiteindelijke doel is om voor iedereen met CF de medicatie te selecteren die zowel het chloride- als het bicarbonaattransport door CFTR optimaal herstelt.

Gewenste startdatum en looptijd

April 2017, looptijd 2 jaar

Coördinerend onderzoekers

Dr. Hugo De Jonge, Erasmus MC Rotterdam
Prof. Ineke Braakman, UU Utrecht

Partners

Dr. Jeffrey Beekman, UMC Utrecht, Dr. Paola Melotti, Verona (I)

Budget

€ 420.000

Status 2019 (juni)

De onderzoekers hebben methodes ontwikkeld om bicarbonaattransport te meten in o.a. de minidarmpjes. Uit de onderzoeken blijkt dat verschillende mutaties het bicarbonaattransport - op verschillende manieren - verstoren. De onderzoekers zagen dat deze verstoring deels verbeterd kan worden door ivacaftor/lumacaftor (Orkambi) toe te voegen. Ze gaan nu andere mutaties en CFTR-modulatoren testen.