twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Bestuderen van overeenkomsten en verschillen tussen minidarmpjes, minilongetjes en minineusjes.

In ons lichaam zorgt de water- en zouthuishouding voor goed werkende organen. Zout bestaat uit natrium en chloride. Chloridekanalen (CFTR-eiwit) komen onder andere voor in de bovenste en onderste luchtwegen en ook in slijmvliezen in de darm.

Bij mensen met CF werkt het chloridekanaal niet goed door een erfelijke afwijking (mutatie). Er komen steeds betere medicijnen voor mensen met CF op de markt, die de werking van de chloridekanalen verbeteren. De effecten van CFTR-mutaties en de reactie van medicijnen daarop kunnen verschillen tussen de neus, longen en darmen.
In het laboratorium zijn al veel minidarmpjes gekweekt uit darmweefsel van mensen met CF en deze blijken zeer behulpzaam om de werking van medicijnen te testen.

In dit HIT CF project worden CFTR en de effecten van medicijnen in verschillende weefsels van dezelfde persoon bestudeerd. De eigenschappen in de minidarmpjes worden vergeleken met weefsel uit de longen en de neus dat in het laboratorium wordt gekweekt.

Gewenste startdatum en looptijd

Juni 2019, 4 jaar

Coördinerend onderzoeker

Dr. Jeffrey Beekman, UMC Utrecht

Budget

€ 300.000

Status 2019 (juni)

In het UMC Utrecht worden nu neuscellen en ander materiaal verzameld. Soms worden er ook darmbiopten afgenomen voor het maken van intestinale organoïden (minidarmpjes), als dit nog niet was gedaan. De metingen om ook in andere weefsels (minineusjes/minilongetjes) naar CFTR en de respons op CFTR-modulatoren te kijken worden op dit moment in detail geoptimaliseerd. In de komende maanden zullen de eerste metingen worden gedaan: resultaten van intestinale organoïden vergelijken met de gegevens in de kliniek en de resultaten van de minineusjes en minilongetjes.