Bijdrage van de darmflora aan de maag en darm complicaties bij CF

bacterie_200x200.png


Met de sterk verbeterde behandeling van de luchtwegcomplicaties die optreden bij CF, worden de CF-gerelateerde maagdarmproblemen een steeds belangrijker probleem.

Deze maagdarmproblemen zijn onder andere: verminderde vetopname, leveraandoeningen, groeistoornissen, en slechte reabsorptie van galzouten.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen een slecht functionerende darmflora en de maagdarmproblemen die optreden bij CF. Het feit dat de darmflora een belangrijke rol speelt in het normaal functioneren van de darm, suggereert dat dit ook een belangrijke rol kan spelen bij de maagdarmproblemen die optreden bij CF.

In dit onderzoek wordt de bijdrage van de darmflora onderzocht aan de absorptie van voedingsstoffen, de energiehuishouding en de ontwikkeling van maagdarmproblemen tijdens CF. Aangezien veel CF-patiënten worden behandeld met antibiotica, is onderzoek naar de effecten van de darmflora op de maagdarmproblemen van CF zeer relevant.

Het onderzoek vindt plaats bij muizen met CF en mensen met CF in het UMC Groningen. De onderzoekers verwachten dat hun onderzoek op korte termijn kan leiden tot afname van de CF-gerelateerde maagdarmproblemen, door relatief eenvoudige aanpassingen in het dieet.

Contactpersoon

Prof. H. J. Verkade, UMC Groningen

NCFS-subsidie

125.000 euro