HIT CF 2.0

hit_cf_2.0_200x200.1.png

 

 

Het succesvolle onderzoeksprogramma HIT CF krijgt een vervolg: HIT CF 2.0. Daarin worden de nieuwe technieken en behandelingen die therapie op maat mogelijk moeten maken voor mensen met CF, verbeterd en toegepast.

 

Wat gebeurt er in HIT CF 2.0?

April 2018 - 14 van de 17 projecten gestart

In januari 2017 is HIT CF 2.0 van start gegaan met als doel: binnen vijf jaar een individueel afgestemde behandeling van de oorzaak van CF bereiken, voor 95% van de mensen met CF in Nederland.

Het programma verloopt voortvarend: 14 van de 17 projecten zijn gestart en twee van de € vijf miljoen om al deze projecten uit te voeren, is binnen. In de biobank zijn nu minidarmpjes van 650 mensen met CF opgenomen.

In juni presenteren de onderzoekers de voortgang van de projecten aan de patiënten en ouders van de beoordelingsgroep onderzoek van de NCFS.

07_kalender_juli.jpg


Eerste miljoen euro voor HIT CF 2.0

Voor het onderzoeksprogramma HIT CF 2.0 is tot nu toe 1.000.000 euro geworven en daar is de NCFS erg blij mee. HIT CF 2.0 heeft als doel een toekomst voor te bereiden waarin alle mensen met Cystic Fibrosis een behandeling kunnen krijgen die de oorzaak van CF aanpakt. Dit doel komt met dit bedrag een stapje dichterbij.

Lees het volledige bericht

05_kalender_mei.jpg


Live uitzending op Facebook over HIT CF 2.0

Vincent Gulmans van de NCFS vertelt in een live video-uitzending op Facebook over de verschillende onderzoeksdomeinen van HIT CF 2.0 en beantwoordt vragen van kijkers. Klik op het Facebook-logo in de video om de de bijbehorende vragen te bekijken.

04_kalender_april.jpg


Minidarmpjes in Alumnimagazine Illuster (UU)

Jacquelien Noordhoek (directeur NCFS) en Jeffrey Beekman (moleculair bioloog UMC Utrecht) worden in het Alumnimagazine Illuster van de Universiteit Utrecht geïnterviewd over minidarmpjes en hoe zij samenwerken in het onderzoek naar Cystic Fibrosis. Beekman: 'Wij kunnen wel mooie oplossingen bedenken in het lab, maar die moeten uiteindelijk wel bij de patient terechtkomen.'

Lees het interview (vanaf pagina 14):

03_kalender_maart.jpg


HIT CF 2.0 officieel van start!

De komende vijf jaar wordt nationaal en internationaal samengewerkt om een toekomst voor te bereiden waarin alle mensen met CF een effectieve behandeling kunnen krijgen, die de oorzaak van CF aanpakt.

02_kalender_februari.jpg


Twee nieuwe onderzoeksprojecten gefinancierd

Twee projecten van HIT CF 2.0 kunnen in maart 2017 starten.

In het eerste project wordt onderzoek gedaan naar de werking van de nieuwe stoffen van farmaceut Galapagos op het defecte chloridekanaal bij mensen met Cystic Fibrosis.

In het tweede project worden laboratoriumtechnieken ontwikkeld om geneesmiddelconcentraties in zeer kleine hoeveelheden bloed van CF-patiënten te meten.

De financiering voor deze projecten is toegekend uit het Translationeel Onderzoeksprogramma van ZonMw, Health~Holland en de Samenwerkende Gezondheidsfondsen.

01_kalender_januari.jpg


UMC Utrecht en NCFS ondertekenen samenwerkingsovereenkomst

Het UMC Utrecht en de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting ondertekenden woensdag 11 januari een overeenkomst voor samenwerking in internationaal onderzoek. De ambitie is om de komende vijf jaar geïndividualiseerde behandeling voor alle mensen met Cystic Fibrosis in Nederland te realiseren. Als dat lukt, zal CF in de verdere toekomst voor patiënten geen dodelijke ziekte meer zijn. Een dergelijke nauwe samenwerking tussen een ziekenhuis en een patiëntenorganisatie is in Nederland uniek.

Lees het persbericht.