Levensduur afweercellen

microscoop-200x200.png


Kennis over de levensduur van afweercellen is belangrijk voor het ontwikkelen van nieuwe therapie voor mensen met CF.

Professor Leo Koenderman onderzoekt in het bloed en de longen van mensen met CF de levensduur van bepaalde afweercellen (neutrofiele granulocyten). 

Mensen met CF hebben chronische longontstekingen. Hierdoor zijn veel afweercellen in de longen aanwezig. De afweercellen proberen de ontsteking te bestrijden, maar diezelfde cellen veroorzaken bij mensen met CF ook schade in de longen. Er is niets bekend over de levensduur van de afweercellen in de longen. Nieuwe technologie, ontwikkeld in het UMC Utrecht, maakt het mogelijk om de levensduur van afweercellen te bepalen. Met de kennis over de levensduur van afweercellen kan vervolgens de behandeling met medicijnen tegen de ontsteking veel gerichter ontwikkeld worden.

Bij 6 mensen met CF en zes gezonde vrijwilligers wordt met een eenmalig onderzoek de levensduur van de afweercellen bepaald. In een vervolgstudie in Duitsland wordt een grotere groep mensen met CF onderzocht.

Contactpersoon

Prof. L. Koenderman, UMC Utrecht

NCFS-subsidie

50.000 euro (Christina Onderzoek Subsidie 2012)

Door een samenwerking met de Duitse patiëntenorganisatie Mukoviszidose EV is 120.000 euro beschikbaar gesteld voor het vervolgonderzoek.