twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Hoge ademhalingsfrequentie bij baby's met CF

Kind_blaast_270x180.jpg

 

Uit een studie in Zwitserland blijkt dat kinderen met CF in hun eerste levensjaar een hogere ademhalingsfrequentie hadden dan kinderen zonder CF.
Een hogere ademhalingsfrequentie kan een teken zijn van een verminderde longfunctie en longschade.

De onderzoeksgroep heeft dit onderzocht, omdat de longfunctie van kinderen met CF al in de eerste levensjaren verslechtert.

Longfunctiemetingen bij kleine kinderen zijn belastend: omdat het kind niet actief kan meedoen is narcose nodig. Longfunctiemetingen worden daarom standaard pas vanaf zes jaar uitgevoerd, dan wordt een kind groot genoeg geacht om actief een longfunctiemeting te doen (zonder narcose).

Een simpel alternatief om een idee te krijgen van de longfunctie van een kind, is het meten van de ademhalingsfrequentie. Ouders die deelnamen aan de studie hebben wekelijks de ademfrequentie van hun kind gemeten: met een hand op de borst gedurende een rustige slaap.
Daarnaast hielden ze bij welke luchtwegklachten er optraden in diezelfde week.
Ook is de longfunctie éénmalig gemeten in de eerste levensweken van de kinderen, om te kijken of de ademhalingsmethode een goed alternatief kan zijn.

Er deden 43 kinderen met CF mee en 110 kinderen zonder CF. Ze werden bijna een jaar gevolgd: van zes weken oud tot 50 weken.
Kinderen met CF haalden vaker adem dan kinderen zonder CF. Kinderen die een verminderde longfunctie hadden bij de éénmalige longfunctiemeting, hadden ook hogere ademhalingsfrequenties tijdens de hele studieperiode. Daarnaast hadden de meeste kinderen wekenlang stabiele waardes, maar bij sommige kinderen varieerde dat sterk.

Er zijn grotere studies nodig om de bevindingen te bevestigen. Het zou goed zijn om bijvoorbeeld tweemaal per dag de ademhalingsfrequentie te bepalen, om meetvariaties te verminderen. De onderzoekers hopen dat uiteindelijk de ademhalingsfrequentie een diagnostische marker kan worden voor de longconditie van kleine kinderen.

Deze informatie is een bewerking van de Engelse lekensamenvatting.
De wetenschappelijke samenvatting vind je hier.