twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Kalydeco herstelt alvleesklierfunctie

Jongen_alvleesklier_250x250.jpg


In een zogeheten case report, een artikel over één patiënt, is beschreven hoe Kalydeco (ivacaftor) de werking van de alvleesklier volledig heeft hersteld bij een jongen van tien jaar.

Kalydeco is een CFTR-modulator, een medicijn dat de verminderde werking van het CF-eiwit verbetert bij mensen met specifieke CF-mutaties. Het was al bekend dat Kalydeco de functie van de alvleesklier deels kan herstellen.

Het artikel dat nu gepubliceerd is, beschrijft dat na vier jaar Kalydeco de werking van de alvleesklier bij de 10-jarige jongen zoveel beter is, dat hij kan stoppen met specifieke medicatie. Dit is belangrijk nieuws, want bij veel mensen met CF werkt de alvleesklier (pancreas) niet goed, zij zijn dan pancreasinsufficiënt. De alvleesklier maakt bij deze mensen niet voldoende verteringsenzymen aan. Omdat hierdoor het eten niet goed wordt verteerd slikt men extra enzymen (pancreasenzymen) om de opname van voedsel te verbeteren. De jongen die in het artikel wordt beschreven hoeft nu, na vier jaar Kalydeco, geen enzymen meer te gebruiken omdat zijn alvleesklier weer helemaal goed werkt en daarmee ook de voedselvertering.

In Nederland wordt Kalydeco inmiddels vergoed voor mensen vanaf één jaar met specifieke CF-mutaties. Als zij pancreasinsufficiënt zijn, is het van belang de functie van de alvleesklier te blijven controleren, omdat deze dus sterk kan verbeteren.

Meer informatie is te lezen in dit artikel.