twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Biofilms van Pseudomonas Aeruginosa bestrijden

Pseudomonas_aeruginosa_300x200.jpg


Een synthetisch ontwikkeld eiwit (peptide) met antimicrobiële eigenschappen kan biofilms van de bacterie Pseudomonas Aeruginosa verminderen.

Mensen met CF zijn gevoelig voor bacteriële infecties. In dit onderzoek ligt de focus op de bacterie Pseudomonas Aeruginosa, die de longfunctie flink kan verlagen. Als een bacterie zoals deze eenmaal in de longen zit, kan het biofilms vormen: grote hoeveelheden samengeplakte bacteriën die lastig te verwijderen zijn met standaard antibioticatherapie.

Antimicrobiële peptides zijn van nature te vinden in diverse organismen. Antimicrobieel betekent dat de peptide micro-organismen kan tegenwerken. Omdat peptides zich kunnen aanpassen aan de omgeving, hebben de onderzoekers er zelf één gemaakt. De naam van deze synthetisch gemaakte antimicrobiële peptide is 6K-F17. In eerdere studies is aangetoond dat 6K-F17 bacteriën aanvalt maar de lichaamseigen cellen niet schaadt.

In deze studie laten de onderzoekers zien dat 6K-F17 de biofilms van Pseudomonas Aeruginosa (ook van resistente versies uit de longen van mensen met CF) kapot maakt. Bij de hoogste concentraties 6K-F17 werd zelfs bijna 100% van de biofilms verwijderd. Daarnaast kon de antimicrobiële peptide ook de vorming van biofilms voorkomen. Gecombineerd met het antibioticum tobramycine was het effect nog groter, terwijl er van beiden lagere concentraties nodig waren (ze versterken elkaar).

De onderzoekers hebben het effect van 6K-F17 ook onderzocht in het sputum van mensen met CF (slijm opgehoest uit de longen). In dit sputum was de bacterie Pseudomonas Aeruginosa aanwezig. Op zichzelf werkten 6K-F17 en tobramycine niet goed genoeg, maar gecombineerd waren ze wel effectief in het kapotmaken van biofilms.

Dit onderzoek is gedaan in modelsystemen in het laboratorium en moet nog verder getest worden op levend weefsel en levende organismen. 

Deze tekst is een vertaling van dit bericht op de website van Cystic Fibrosis News Today. 

De wetenschappelijke samenvatting vind je hier.