twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Snelle toename BMI: negatieve invloed op lichaamslengte

BMI_280x170.jpg


Artsen uit het UMC in Utrecht zagen in hun eigen praktijk dat kinderen met CF-gerelateerde diabetes (CFRD) doorgaans minder vaak hun geschatte lichaamslengte bereikten dan kinderen zonder CFRD. Ze wilden uitzoeken of dat kwam doordat de kinderen CFRD hadden, of dat er een andere reden was. Het bleek dat het BMI van deze kinderen snel toenam in hun eerste levensjaren.

De artsen hebben de lengte en het gewicht van 30 jongens en 27 meiden gevolgd vanaf een halfjaar oud tot achttien jaar. Hieruit bleek dat de lengte en het gewicht van deze kinderen in het eerste levensjaar achterblijft ten opzichte van kinderen zonder CF. Vervolgens worden de lengte en het gewicht een stuk beter tot aan de puberteit. In de puberteit komt er weer een dip en voor de groep jongens leidt dat uiteindelijk tot een minder grote lichaamslengte dan geschat. De groep meisjes heeft ook een kleinere lichaamslengte, maar die week niet significant af van het nationaal gemiddelde.

Het niet behalen van de geschatte lichaamslengte was niet gekoppeld aan de longfunctie of het hebben van CFRD, maar wel aan de snelle toename in BMI in de eerste levensjaren. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn, stellen de onderzoekers, dat grote veranderingen in lengte en gewicht in de eerste levensjaren het metabolisme op latere leeftijd kunnen verstoren. De meest ideale situatie zou een gelijkmatige toename in lengte en gewicht zijn, in plaats van sterk heen en weer schommelen.

Een nadeel van dit onderzoek is dat er bijna alleen kinderen meededen met CF-mutaties die een grote impact hebben op het CF-eiwit. Misschien zijn de resultaten bij kinderen met mildere mutaties anders. De uitkomsten van de studie laten in ieder geval zien dat het belangrijk lijkt om meer onderzoek te doen naar toename in BMI in de eerste levensjaren en de invloed hiervan op de uiteindelijke lichaamslengte. Het gepubliceerde artikel kun je hier lezen.