twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

CF-gerelateerde diabetes versus leeftijd

Diabetes_300x200.jpg


Het ontwikkelen van CF-gerelateerde diabetes (CFRD) verloopt bij oudere mensen met CF anders dan bij jongere mensen. Onderzoekers uit Canada hebben dit ontdekt door tien jaar lang mensen > 35 jaar met CF te volgen.

CFRD is één van de meest voorkomende complicaties bij mensen met CF. In 2017 had in Nederland 14% van de kinderen en 38% van de volwassenen CFRD.

Bij het ouder worden hebben mensen met CF meer risico op het ontwikkelen van verhoogde bloedsuikerwaardes, wat kan leiden tot CFRD. De onderzoekers wilden uitzoeken wat het achterliggende mechanisme hiervoor is. Bij kinderen en jongvolwassenen is de theorie dat het verhoogde risico op CFRD komt doordat insuline minder goed wordt afgegeven in het lichaam. Dit komt doordat de alvleesklier, die insuline afgeeft, beschadigd is door het taaie slijm.

Om te onderzoeken of oudere mensen met CF om dezelfde reden CFRD ontwikkelen, hebben de onderzoekers tien jaar lang 46 mensen met CF (ouder dan 35 jaar) gevolgd. Ze hielden bij wat de bloedsuikerwaardes waren, hoe goed de afgifte van insuline was, hoe goed insuline de bloedsuikerwaardes kon verlagen én het gewicht en de longfunctie van de mensen.

Uit het onderzoek bleek dat de mensen inderdaad een verminderde afgifte van insuline hadden, maar dit werd in de loop van de jaren niet erger. De bloedsuikerwaardes werden wel slechter, dit was meestal doordat insuline niet goed genoeg meer werkte. Dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd. Daarnaast konden de onderzoekers het ontwikkelen van CFRD niet koppelen aan een verslechtering in gewicht of longfunctie, wat wel het geval is bij jongere mensen met CF die CFRD krijgen. Het lijkt er dus op dat mensen met CF boven de 35 jaar CFRD kunnen ontwikkelen via een ander mechanisme dan jongere mensen.

Het onderzoek is alleen gedaan bij Canadese mensen met CF die relatief gezond waren. Het is daarom van belang dat deze bevindingen worden gecontroleerd in andere groepen. Mocht er hetzelfde uitkomen, dan is het belangrijk dat de werking van insuline wordt verbeterd, dit kan bijvoorbeeld door sport en beweging en een gezond eetpatroon.

Deze tekst is een bewerking van de samenvatting die de auteurs hebben geschreven, deze komt op de onderzoekspagina van de Europese CF Society. De wetenschappelijke samenvatting van het originele artikel in de Journal of Cystic Fibrosis vind je hier.