twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Vroege behandeling diabetes: effect op longfunctie

Insuline_270x180.jpg


Onderzoekers uit Liverpool, Verenigd Koninkrijk, wilden onderzoeken of de gezondheid van mensen met CF beter zou zijn als de eerste symptomen van diabetes al worden aangepakt. Zij wilden daarmee ook bepalen of het continu meten van bloedsuikers (glucosewaardes) echt bij zou dragen aan de gezondheid.

De onderzoekers keken naar de gezondheid van alle mensen met CF uit hun ziekenhuis, waarvan continu de glucosewaarden werden gemeten. Zodra er tekenen van diabetes werden gevonden werd het dieet aangepast, of kreeg iemand insuline. De onderzoekers keken na 3 maanden en na 12 maanden naar de gezondheid door veranderingen in de longfunctie en het lichaamsgewicht te bepalen.

Na 3 maanden bleek dat het gebruik van insuline zorgde voor een verbetering van de longfunctie en het lichaamsgewicht. Na een jaar bleek dat de longfunctie nog steeds beter was dan het jaar ervoor.

Kanttekening bij dit onderzoek is dat het in één ziekenhuis is uitgevoerd, en dat ze naar resultaten uit het verleden hebben gekeken. Een logische volgende stap zou zijn om dit onderzoek in andere ziekenhuizen uit te voeren.

Deze tekst is een bewerking van de Engelse samenvatting die de onderzoekers zelf hebben geschreven.