twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Twee medicijnen met dezelfde bindingsplek

Dubbele_verbindingsplek_puzzelstukje.jpg


Kalydeco en het 
kandidaatmedicijn GLPG1837 binden op dezelfde plek aan het CF-eiwit. Onderzoekers in Amerika hebben dit onderzocht om beter te kunnen begrijpen hoe CFTR-modulatoren werken. Dit type medicijnen werkt heel goed, maar niet perfect en ook niet voor iedereen met CF. De onderzoekers hopen dat met deze resultaten betere medicijnen ontwikkeld worden.  

Kalydeco en GLPG1837 zijn qua structuur twee verschillende medicijnen en zijn door twee bedrijven ontwikkeld. Tegelijkertijd is het effect van beide medicijnen vergelijkbaar (zie ook ons onderzoeksresultaat van een klinische studie met GLPG1837). De onderzoekers denken daarom dat de bindingsplek belangrijk is.  

Uit verder onderzoek bleek dat de plek als een scharnier van een deur werkt: binding van de medicijnen stimuleerde het openen van het CF-eiwit. Het CF-eiwit is namelijk een kanaal dat chloride uit de cel zet. Dit is belangrijk voor een goede balans van de water-en-zout huishouding in het lichaam en het houdt met name het slijm soepel.   

De onderzoekers stellen hun studieresultaten beschikbaar voor andere wetenschappers om zo de ontwikkeling van nieuwe kandidaatmedicijnen te versnellen. Wil je meer lezen? Het artikel is gepubliceerd in Science en CF News Today heeft er ook een artikel over geschreven.