twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Mensen met CFRD: vatbaar voor S. maltophilia bacterie

270x180.jpg


Mensen met CF-gerelateerde diabetes (CFRD) hebben vaker een infectie met de bacterie Stenotrophomonas maltophilia dan mensen zonder CFRD. Dit komt niet doordat ze CFRD hebben, maar doordat mensen met CFRD vaker een slechtere longconditie hebben.

Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk hebben dit onderzocht met gegevens uit hun CF-registratie. Ongeveer 10% van de mensen met CF heeft de S. maltophilia bacterie in het slijm van de longen (het sputum). Uit sommige onderzoeken blijkt dat deze bacterie schade aanricht, maar uit andere weer niet. Om dit beter te begrijpen, keken de onderzoekers naar welke mensen met CF meer risico lopen op een infectie met S. maltophilia. Het was al bekend dat mensen met een ernstiger longziekte meer risico hebben op een infectie met deze bacterie en recent onderzoek suggereerde ook dat CFRD een risicofactor zou zijn. Uit het onderzoek bleek dat een infectie met S. maltophilia vaker voorkwam bij mensen met CFRD. Dat kwam niet door CFRD zelf, maar door de ernst van de longziekte, die vaak slechter is bij mensen met CFRD. 

De onderzoekers keken alleen naar het hebben van CFRD of niet. Een volgende stap is om te onderzoeken of zogeheten vroege diabetes/CFRD een risicofactor is voor een infectie met S. maltophilia. Eerdere onderzoeken hebben dat namelijk gevonden en de onderzoekers willen kijken of ze die bevindingen kunnen bevestigen.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in de Journal of Cystic Fibrosis (Cystic Fibrosis related diabetes is not independently associated with increased Stenotrophomonas maltophilia infection: longitudinal data from the UK CF Registry). 
 
Bovenstaand bericht is gebaseerd op de lekensamenvatting die de onderzoekers zelf hebben geschreven, deze samenvattingen worden gepubliceerd op CF Research News Archive.