twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Transplanteren laboratoriumlongen gelukt in varkens

Varken_255x170.jpg


Momenteel is transplantatie met een donororgaan de enige mogelijkheid om een orgaan te vervangen dat niet meer (goed genoeg) functioneert. Helaas zijn er minder donoren dan mensen die een orgaan nodig hebben, waardoor veel mensen lange tijd op een wachtlijst staan. Onderzoekers in Amerika hebben met varkens laten zien dat transplantatie ook mogelijk is met laboratoriumlongen, gemaakt van de cellen van hetzelfde varken.

Als iemand nu in aanmerking komt voor een donororgaan, dan is er na transplantatie risico op afstoting, omdat het donororgaan eigenlijk ‘lichaamsvreemd’ is. Een goede oplossing zou zijn om een nieuw orgaan te maken van lichaamseigen cellen. Er wordt al jaren onderzoek gedaan in laboratoria om organen te maken vanuit dierlijke en menselijke cellen.

De onderzoekers uit Amerika hebben bij een aantal varkens de linkerlong verwijderd, en met cellen daaruit nieuwe longen laten groeien in het laboratorium. Na een maand waren de longen voldoende gegroeid en werden ze teruggeplaatst. Tot twee maanden (verder hebben ze niet gekeken) ging dat goed: er was geen afstoting, er waren ook geen medicijnen nodig om afstoting tegen te gaan, de longen werden doorbloed en de longen waren verder ontwikkeld.

Om longen te laten groeien in het laboratorium, is er wel een raamwerk nodig. De onderzoekers gebruikten hiervoor een long van een ander varken, waarbij de cellen verwijderd werden zodat alleen het raamwerk overbleef. Ook voor menselijke longen is een dergelijk raamwerk van een donor nodig, met name omdat het raamwerk van de persoon zelf teveel aangetast kan zijn door de aandoening. 

Belangrijke volgende stappen zijn: transplanteren van een grotere groep varkens, de getransplanteerde longen langer volgen en uiteindelijk de stap naar de mens maken. Dat kan nog wel een heel aantal jaar duren. Daarnaast is er voor CF meer onderzoek nodig. Om bruikbare laboratoriumlongen voor mensen met CF te laten groeien, moeten eerst de CFTR-mutaties gecorrigeerd worden.    

Dit nieuws is gebaseerd op het originele artikel, de samenvatting vind je hier, en het nieuwsbericht van de Nederlandse website van New Scientist.