twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Nieuwe laboratoriumtest voor medicijn op maat

Trilharen_300x225.jpg


Welk CFTR-medicijn werkt het beste? Amerikaanse onderzoekers werken aan een antwoord op deze vraag. Hun nieuwe onderzoeksmethode maakt gebruik van lichaamseigen cellen en zou daarom straks een persoonlijk medicatie-advies kunnen geven.

Meten welke CFTR-modulator het beste werkt

In Amerika is op kleinschalig niveau (op cellen) onderzocht wat het effect van CFTR-medicijnen is op de beweging van trilharen van luchtwegcellen. De beweging van de trilharen kan worden bestudeerd met speciale microscopen. Als een CFTR-medicijn de functie van het CF-eiwit verbetert, dan wordt het slijm minder dik en kunnen de trilharen beter bewegen.

De onderzoekers hebben meerdere medicijnen getest. Met hun nieuwe test kunnen ze goed berekenen welke medicijnen het beste werken. Er blijken veel verschillen te zijn tussen de cellen van mensen. Dit wordt ook gezien als mensen een CFTR-modulator gebruiken. De onderzoekers denken dat deze methode een snelle en efficiënte manier is om te testen welke CFTR-modulator het beste aanslaat.

Waarom gebruikt deze test trilhaarcellen?

Bij de test wordt er gekeken naar de trilhaartjes op sommige luchtwegcellen, ook wel cilia genoemd. Deze trilharen bedekken een groot deel van de luchtwegen en zorgen ervoor dat slijm vanuit de luchtwegen naar de mond gaat. Hiermee worden ook schadelijke deeltjes uit de longen verwijderd. Doordat mensen met CF last hebben van taai slijm, o.a. in de luchtwegen, kunnen de trilharen niet voldoende bewegen.

Meer informatie

De nieuwe onderzoeksmethode moet nog verder worden onderzocht en dat kan nog wel een aantal jaar duren. Een video van bewegende trilharen is hier te vinden. De resultaten van dit onderzoek zijn hier gepubliceerd. Dit onderzoeksbericht is gebaseerd op het nieuwsbericht van de website Cystic Fibrosis News Today