twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Nieuwe laboratoriumtest voor medicijn op maat

Trilharen_300x225.jpg


Cellen uit luchtwegen kunnen mogelijk worden gebruikt om te testen welk CFTR-medicijn het beste werkt, aldus Amerikaanse onderzoekers. Omdat er lichaamseigen cellen worden gebruikt, zou de test persoonlijke uitslagen kunnen geven.

Bij de test met luchtwegcellen wordt er gekeken naar de trilhaartjes op sommige cellen, ook wel cilia genoemd. Deze trilharen bedekken een groot deel van de luchtwegen en zorgen ervoor dat slijm vanuit de luchtwegen naar de mond gaat. Hiermee worden ook schadelijke deeltjes uit de longen verwijderd. Doordat mensen met CF last hebben van taai slijm, o.a. in de luchtwegen, kunnen de trilharen niet voldoende bewegen. 

In Amerika is op kleinschalig niveau (op cellen) onderzocht wat het effect van CFTR-medicijnen is op de beweging van trilharen. De beweging van de trilharen kan worden bestudeerd met speciale microscopen. Als een CFTR-medicijn de functie van het CF-eiwit verbetert, dan wordt het slijm minder dik en kunnen de trilharen beter bewegen. De onderzoekers hebben meerdere medicijnen getest. Met hun nieuwe test kunnen ze goed berekenen welke medicijnen het beste werken. Er blijken veel verschillen te zijn tussen de cellen van mensen. Dit wordt ook gezien als mensen een CFTR-medicijn gebruiken (bijvoorbeeld Orkambi).

De onderzoekers denken dat deze methode een snelle en efficiënte manier is om te testen welk CFTR-medicijn het beste aanslaat. De test moet nog verder worden onderzocht en dat kan nog wel een aantal jaar duren. De resultaten van dit onderzoek zijn hier gepubliceerd. Dit onderzoeksbericht is gebaseerd op het nieuwsbericht van de website Cystic Fibrosis News Today. Een video van bewegende trilharen is hier te vinden.