twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Mini alvleesklieren om CF-gerelateerde diabetes beter te behandelen

Alvleesklier.jpg


Wetenschappers 
in Amerika hebben mini menselijke alvleesklieren gemaakt. Dit kan helpen om meer te leren over de oorzaak van CF-gerelateerde diabetes.  

Waarom is een mini alvleesklier nodig? 

Bij mensen met CF raakt de alvleesklier steeds meer beschadigd door het taaie slijm. Als gevolg hiervan wordt de productie van insuline verstoord. Dit kan uiteindelijk leiden tot CF-gerelateerde diabetes (CFRD). CFRD komt in Nederland voor bij 17% van de kinderen met CF en 32% van de volwassenen met CF. 

Het is nog niet helemaal bekend hoe CFRD ontstaat en hoe het geremd of voorkomen kan worden. Dit komt o.a. doordat het nog niet goed mogelijk was om CFRD te onderzoeken in het laboratorium. Er waren wel al muismodellen maar dierproeven zijn niet wenselijk en de resultaten zijn vaak niet goed vertaalbaar naar de mens. Met deze nieuwe methode, mini menselijke alvleesklieren kweken, kan CFRD dus bestudeerd worden zonder dierproeven.  

Hoe worden mini alvleesklieren gemaakt?  

De onderzoekers hebben het voor elkaar gekregen om alvleeskliercellen van mensen te laten groeien als 3D structuurtjes (net zoals minidarmpjes, organoids) op een chipQua structuur en functie lijken deze mini alvleesklieren op de gewone menselijke alvleesklier. Alleen zijn ze erg klein en met het blote oog niet te zien. 

Met deze methode is het mogelijk om vloeistoftransport te bestuderen en ook hormoonafgifte en insuline productie. De onderzoekers hebben ook het CF-gen kapot gemaakt, zodat het CF-eiwit niet goed wordt aangemaakt. Dit leidde in de mini alvleesklieren tot een verstoord vloeistoftransport, problemen met hormoonafgifte en uiteindelijk geen goede aanmaak meer van insuline. Dit proces is dus vergelijkbaar met wat er gebeurt bij iemand met CF die CFRD ontwikkelt.  

De onderzoekers schrijven in het artikel dat ze daarmee bewijs laten zien dat het CF-gen een directe rol speelt bij het ontwikkelen van een verstoorde insulineproductie.  

Hoe nu verder? 

De volgende stap die de wetenschappers willen zetten is het testen van medicatie die mogelijk de CFRD ontwikkeling kunnen remmen of zelfs omkerenDe resultaten zijn gedeeld via Nature Communications en CF News Today heeft hier ook over geschreven.