twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Veelbelovende resultaten met ENaC-remmers bij muizen

Muizen_lab_250x165.jpg


Voor het eerst is in dierlijk weefsel én in een muismodel aangetoond dat het natriumkanaal (ENaC) mogelijk gebruikt kan worden om longziekte bij CF te verminderen. 

Hoe wordt CF veroorzaakt?  

CF wordt veroorzaakt door een verkeerd gemaakt ionkanaal (CFTR) voor het transport van chloride. De mate van CF wordt ook beïnvloed door allerlei factoren, waaronder het functioneren van andere kanalen in de cel. Eén zo’n kanaal is het kanaal voor natrium (ENaC), ENaC is bij mensen met CF vaak overactief.

Doel van het onderzoek 

Het doel van het onderzoek was om te bepalen of werkzame stoffen (antisense oligonucleotiden; ASO’s) die de hoeveelheid ENaC remmen (verder ENaC-remmers genoemd), ook CF-longsymptomen bij muizen met CF kunnen remmen. Het voordeel van ENaC-remmers is dat deze heel gericht werken, lang aanwezig blijven in het lichaam en dat ze specifiek afgeleverd kunnen worden bij de longen.

Hoe dit zal gaan bij mensen is nog onduidelijk. De onderzoekers werken bij het bedrijf Ionis, dat binnenkort een eerste klinische studie met mensen zal starten met één van de onderzochte ENaC-remmers.

ENaC: drie onderdelen

Ondanks de ontwikkelingen op het gebied van CFTR-modulatoren, geneesmiddelen die het eiwit CFTR verbeteren, is er nog steeds behoefte aan andere types medicijnen, stellen de onderzoekers.

Eén voorbeeld van een andere behandeling is het aanpakken van ENaC, dus onafhankelijk van de fout in CFTR. ENaC bestaat uit drie delen: alfa, bèta en gamma. De onderzoekers hebben eerder al ontdekt dat ENaC-alfaremmers leiden tot minder ENaC activiteit, minder slijmproductie, minder ontstekingen en minder hyperreactiviteit van de luchtwegen. In het vervolgonderzoek werd er gekeken naar alle drie de losse onderdelen van ENaC.

Resultaten onderzoek 

De onderzoekers selecteerden eerst ENaC-remmers die veilig bleken in celkweek en in muizenlongen. De meest effectieve ENaC-remmers werden gebruikt voor het vervolgonderzoek in muizenlongen. De onderzoekers toonden aan dat de ENaC-remmers door het slijm heen in de longcellen terecht kwamen, en daar de hoeveelheden ENaC verminderden. Bij CF-muizen constateerden ze vervolgens dat de behandeling met de ENaC-remmers ook longziekte kon voorkomen en/of ongedaan kon maken, waardoor de overleving van de muizen toenam.

Dit bericht is een bewerking van de Engelse lekensamenvatting.
De wetenschappelijke samenvatting vind je hier.