twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Ivacaftor/lumacaftor (Orkambi) effect op foetus en baby

Borstvoeding_300x200.jpg


Een kind wordt blootgesteld aan ivacaftor/lumacaftor (Orkambi) via de navelstreng en de moedermelk, blijkt uit één voorbeeld uit Amerika.

Artsen en onderzoekers hebben bij één kind onderzocht in welke mate het werd blootgesteld aan ivacaftor/lumacaftor (Orkambi), dat door de moeder werd gebruikt. Een dergelijk onderzoek is niet eerder beschreven. Voor ivacaftor (Kalydeco), het eerste CFTR-medicijn, is ook maar één vergelijkbare situatie gepubliceerd. Het is belangrijk om te weten hoe veilig het gebruik van CFTR-medicijnen is tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding.

In dit geval zijn er in het bloed van de navelstreng hoge concentraties van ivacaftor/lumacaftor (Orkambi) gemeten, even hoog of hoger dan in het bloed van de moeder. Dit suggereert dat deze geneesmiddelcombinatie van lumacaftor/ivacaftor volledig door de placenta gaat. In de moedermelk waren de hoeveelheden lager. In het kind zelf was er nog een fractie over: 1-5% van de hoeveelheid die in het bloed van de moeder was gemeten.

Tijdens de zwangerschap waren er geen complicaties. Het kind is gezond ter wereld gekomen en er waren geen gevaren in de maanden erna. Toch wil dit nog niet zeggen dat het veilig is om ivacaftor/lumacaftor (Orkambi) te gebruiken tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding. Daar is meer onderzoek bij andere mensen voor nodig. Daarnaast moet worden uitgezocht wat het effect van het geneesmiddel is op de ontwikkeling van het kind.

Deze tekst is een bewerkte vertaling van de Engelse samenvatting.
Op de website van CF Europe vind je alle lekensamenvattingen van de Journal of Cystic Fibrosis.
Hier vind je de wetenschappelijke samenvatting.