twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Eigen medicatie tijdelijk 'on hold' voor deelname onderzoek?

stethoscope_120x120.png


In hoeverre zijn CF-patiënten bereid om deel te nemen aan onderzoek naar nieuwe medicijnen, als dat betekent dat zij in die periode hun medicijnen niet mogen gebruiken? En maakt de duur van het onderzoek uit voor hun keuze om wel of niet mee te doen?

Dat onderzochten wetenschappers in de Verenigde Staten door CF-artsen en hun patiënten die toegang hebben tot ivacaftor (Kalydeco) en/of ivacaftor/lumacaftor (Orkambi) te ondervragen. De meeste ondervraagde patiënten en artsen blijken alleen voor een korte onderzoeksperiode (2 tot 4 weken) bereid om mee te doen.

Nieuw medicijn of placebo
Bij medicijnontwikkeling is onderzoek met een placebo-controlegroep belangrijk omdat er anders te veel deelnemers nodig zijn. Zo’n placebo-gestuurd onderzoek is echter alleen mogelijk als deelnemers tijdens de onderzoeksperiode geen toegang hebben tot hun eigen medicijnen. Ze testen nieuwe medicijnen die hun eigen medicijnen wellicht op den duur kunnen vervangen, of ze krijgen een placebo.

Als ook in een grotere onderzoeksgroep en in andere regio’s blijkt dat de deelnamebereidheid het grootst is bij korte onderzoeksperiodes, dan zullen onderzoekers en fabrikanten van medicijnen samen moeten werken om kortere placebo-studies te ontwikkelen.

Lees de onderzoekssamenvatting van Journal of Cystic Fibrosis (in het Engels)