twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

In ontwikkeling: pancreasenzymen zonder dierlijke oorsprong

Alvleesklier_300x185.jpg


Het bedrijf AzurRx BioPharma heeft een nieuw middel in ontwikkeling om pancreasinsufficiëntie (PI) te behandelen. Ze hebben een klinische studie afgerond (fase 2A) waarbij de vetabsorptie sterk werd verbeterd.

PI, meestal veroorzaakt door CF, wordt veroorzaakt door een gebrek aan enzymen uitgescheiden door de alvleesklier (pancreas). Deze enzymen verteren het voedsel in de dunne darm, zodat het kan worden opgenomen. Mensen met PI hebben daarom ook juist problemen met het verteren van voedsel, met name vet. De huidige behandeling van PI wordt gedaan met enzymen die uit varkens komen. MSD1819-SD wordt ontwikkeld om geen dierlijke oorsprong te hebben: dit product wordt gemaakt uit gist. De veiligheid en tolerantie van MS1819-SD werd getest in een fase 2A studie met 11 mensen met chronische pancreatitis (chronische ontsteking van de alvleesklier), wat PI veroorzaakt, net als CF.

Uit de studie blijkt dat MS1819-SD veilig was, zonder ernstige bijwerkingen. De groep die met de hoogste concentratie behandeld werd, had een significante en relevante verbetering van de vetabsorptie. De huidige medicijnen voor PI hebben bijwerkingen, worden niet altijd goed verdragen, de voorraad is niet altijd te garanderen omdat het dierlijke producten zijn. Daarbij moeten er veel pillen worden geslikt wat onzekerheid en therapieontrouw kan veroorzaken. Het bedrijf verwacht dat MS1819-SD juist minder pillen behoeft en het lijkt ook een veilig product. Deelnemers aan de studie waren zeer tevreden en zijn geïnteresseerd in vervolgstudie. Het bedrijf wil dan ook graag de volgende studie (fase 2B) starten.

Dit bericht is een vertaling van een nieuwsbericht op de website van Cystic Fibrosis News Today.