twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Oorzaak van longschade bij peuters met CF

Peuter_275x225.jpg


Schade aan de longen door CF wordt al gezien bij hele jonge kinderen. Het blijkt nu dat ophoping van slijm als eerste optreedt en pas later de bacteriële infecties en structurele veranderingen aan de longen.

Om de longen van mensen met CF zo lang mogelijk goed te houden, is het van belang dat zo vroeg mogelijk de juiste behandeling wordt toegepast. Lastig hierbij is, is dat er verschillende theorieën zijn over wat de oorzaak is van de start van de longschade: overproductie slijm of juist het oplopen van infecties.

Onderzoekers uit Amerika hebben de vloeistof uit de longen van 46 peuters met CF en 16 peuters zonder CF (maar met longklachten zoals astma) onderzocht. Ook keken ze met een CT-scan naar de conditie van de longen. Ze zagen abnormale slijmophoping in de longvloeistof van kinderen met CF en ook een hoge concentratie van bepaalde afweercellen (neutrofielen), terwijl er bijna geen infecties met bacteriën waren.
De aanwezigheid van schadelijke bacteriën was zelfs hoger in de controlegroep; een groep met longproblemen maar zonder CF. De grote hoeveelheden slijmophoping werden ook gevonden in delen van de longen die nog geen schade hadden opgelopen. Deze bevindingen suggereren dat het belangrijk is om in de eerste jaren de kinderen te behandelen met slijmoplossers (mucolytics) en ontstekingsremmende medicijnen.

Het originele artikel vind je hier op de website van Science Translational Medicine. Op de Amerikaanse website CF news today is er ook over geschreven.