twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Snellere zweettest voor CF

Zweet_250x250.jpg


Onderzoekers in Baltimore, Verenigde Staten, hebben een draagbare zweetmeter gemaakt en getest. Het meten van de hoeveelheid chloor in iemands zweet is een standaard test om te bepalen of iemand CF heeft. Ook wordt het gebruikt om te zien of CFTR-modulatoren, zoals ivacaftor (Kalydeco) en ivacaftor/lumacaftor (Orkambi), goed aanslaan. De hoeveelheid chloor moet namelijk afnemen, als het CFTR-eiwit beter als chloorkanaal gaat werken. De onderzoekers zagen dat de chloorwaardes gemeten met de zweetmeter vergelijkbaar waren met de resultaten van de standaard test.

De onderzoekers hebben een draagbare zweetmeter ontwikkeld die aan de onderarm wordt bevestigd. De meter kan snel de chloorwaarde in het zweet meten en stuurt de waarde direct door naar een smartphone met bijbehorende applicatie. Het onderzoek is uitgevoerd bij vijf mensen met CF en vijf mensen zonder CF. De onderzoekers laten in deze kleine studie zien dat de zweetmeter in 15 minuten de hoeveelheid chloor kan bepalen in iemands zweet. Dus er hoeft minder lang zweet te worden verzameld, er is minder zweet nodig én het zweet hoeft niet meer te worden geanalyseerd in een laboratorium.

De standaard zweettest wordt uitgevoerd in een ziekenhuis door een gekwalificeerd persoon. Op de onderarm van degene die de zweettest ondergaat, wordt zweet opgewekt door middel van de stof pilocarpine. Vervolgens wordt ongeveer 30 minuten zweet verzameld, wat vervolgens in een laboratorium wordt geanalyseerd. Deze methode wordt wereldwijd gebruikt. De nadelen zijn dat de test lang duurt, dat er veel zweet nodig is (wat lastig is bij kinderen) en dat het niet overal kan worden uitgevoerd.

Met de resultaten uit deze studie lijkt het erop dat een draagbare zweetmeter snel en nauwkeurig de hoeveelheid chloor in zweet kan meten. Als de meter verder ontwikkeld wordt is het mogelijk om deze test overal uit te voeren, en om zo de diagnose te stellen of het effect van CFTR-modulatoren te meten. De zweetmeter moet nog wel verder getest worden, maar de eerste belangrijk stap is gezet.

Deze tekst is een bewerkte en verkorte versie van de Engelse samenvatting.  

De originele samenvatting van het artikel vind je hier