twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Vetpercentage meten hoeft niet op een nuchtere maag

BMI 280x170.jpg
 
  • Mensen met CF en met meer vetvrije massa dan vet hebben vaak een betere longfunctie dan mensen met relatief meer vet 

  • Het meten van vet en vetvrije massa werd altijd gedaan op een nuchtere maag 

  • Maar uit Nederlands onderzoek blijkt dat het niet uitmaakt of iemand eet of drinkt voordat deze meting wordt gedaan 

Waarom is het belangrijk om te weten hoeveel vet en vetvrije massa je hebt? 

Ons lichaam bestaat uit vet en vetvrije massa (botten, organen, spieren en water). De verhouding van het vet met de vetvrije massa zegt iets over onze lichaamssamenstelling en heeft invloed op de longfunctie van mensen met CFMeer vetvrije massa dan vet is beter voor de longfunctie van mensen met CF. Een gezonde verhouding van gewicht en lengte (BMI, body mass indexhoeft niet te betekenen dat iemand ook een gezonde verhouding heeft van vet en vetvrije massa. 

Hoe wordt bepaald hoeveel vet en vetvrije massa je hebt? 

De methode om de samenstelling van vet en vetvrije massa te bepalen heet bio-elektrische impedantie analyse (BIA). Er gaat dan een lage elektrische stroom door het lichaam om de hoeveelheid water te bepalen en daarmee de vetvrije massa in kilo’s. Vervolgens kan dan ook worden berekend wat de vetmassa is op basis van het totale lichaamsgewicht. Als iemand deze analyse moet ondergaan, mag hij of zij van tevoren niet eten. Dat vinden de meeste mensen niet zo prettig.  

Hoe is het onderzoek gedaan? 

Artsen en onderzoekers van het UMC Utrecht en de Universiteit Wageningen hebben bij 84 volwassenen met CF een BIA gedaan voor en na eten en drinken. Door het eten en drinken werd de vetvrije massa iets meer en de vetmassa iets minder, maar het verschil was niet groot genoeg om tot andere conclusies te komen over de lichaamssamenstelling van een persoon. De relatie van de BIA met de longfunctie werd ook niet anders als de BIA werd gedaan nadat iemand al had gegeten en gedronken. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat een BIA bij volwassenen met CF ook kan worden gedaan als zij al gegeten en gedronken hebben.  

Is er meer informatie over dit onderzoek? 

Dit bericht is gebaseerd op de begrijpelijke Engelse samenvatting die de onderzoekers zelf hebben geschreven. Of lees de wetenschappelijke samenvatting.