twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Voedselinname bij kinderen met CF: energierijk vanwege junk food?

Junk_food_250x190.jpg


Onderzoekers in Australië onderzochten of het zogeheten CF-dieet een ‘junk food’ dieet is geworden: verzadigd vet, veel suiker en/of veel zout. Het risico is dat mensen daardoor te weinig mineralen en vitamines binnenkrijgen. Zij zagen dat kinderen met CF meer junk food aten dan kinderen zonder CF, en dat beide groepen gemiddeld meer junk food aten dan in Australië geadviseerd wordt.

Het is belangrijk voor mensen met CF om energierijk en vet te eten. Voor kinderen is dit extra belangrijk, want een goed gewicht op jonge leeftijd is gekoppeld aan een betere longfunctie en overleving. Het kan lastig zijn om voldoende energie en vet binnen te krijgen en een gemakkelijke optie is dan het eten van junk food. Junk food is snel, gemakkelijk en goedkoop, maar bevat weinig mineralen en vitamines, terwijl deze essentieel zijn voor gezondheid en welzijn.

De onderzoekers bekeken het eetpatroon van 80 kinderen met CF in de leeftijd van 2-18 jaar. Elk kind werd gematcht aan een kind zonder CF, maar met dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. Niemand volgde een aangepast dieet (bijv. vegetarisch of glutenvrij). De (ouders van) kinderen vulden een enquête in om het eetpatroon in kaart te brengen.

Uit de resultaten van de enquêtes bleek dat kinderen met CF voldoende energie en vet binnenkrijgen, maar dat dit met name wordt bereikt door het eten van junk food (patat, pizza, snoep, etc.). De kinderen aten meer junk food dan kinderen zonder CF (per dag 44% versus 31% junk food op de totale voedselinname). Het meeste junk food werd gegeten door kinderen die in armere buitenwijken of op het platteland wonen.

Obesitas (ernstig overgewicht) komt steeds vaker voor bij kinderen met CF. Een gezond eetpatroon en goed advies daarover zijn daarom erg belangrijk. De onderzoekers hebben het eetpatroon van kinderen met CF in kaart gebracht, om zo te bepalen of het advies voor voedselinname misschien moet worden aangepast. Het nadeel van deze studie is dat het nog maar in één ziekenhuis is uitgevoerd.

Een onderzoek is vaak een kleine stap in een groter geheel. Een belangrijke volgende stap is het uitvoeren van dit onderzoek in meerdere CF-centra in Australië en in andere landen. Daarnaast moet nog worden onderzocht of kinderen die veel junk food eten nog voldoende mineralen en vitamines binnenkrijgen en wat de invloed is op hun gezondheid.

Het originele artikel vind je hier.

De Engelse samenvatting vind je hier.