twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Christina Onderzoek Subsidie 2016

 

De NCFS kent de Christina Onderzoek Subsidie 2016 (COS) van 48.500 euro toe aan kinderlongarts Kors van der Ent van het UMC Utrecht-WKZ.

Hij onderzoekt samen met onderzoekers van diergeneeskunde en de afdeling microbiologie de invloed van bacteriedodende eiwitten op de bacteriële samenstelling van de luchtwegen bij mensen met Cystic Fibrosis (CF).

cos_2016.jpg


De Christina Onderzoek Subsidie werd maandag 10 februari 2016 uitgereikt tijdens het NCFS-symposium 'Van Hielprik tot Donorlong' aan Martin van Eijk en Maartje Kristensen, die beiden zeer intensief bij de uitvoering van het onderzoek zijn betrokken.

Onderzoek bacteriedodende eiwitten

Luchtweginfecties zijn een ernstig probleem bij CF-patiënten. Veel patiënten hebben bacteriën in hun longen die niet gevoelig zijn voor antibiotica, daarom is het belangrijk nieuwe infectiebestrijdende middelen te ontwikkelen. De onderzoekers hebben 'bacteriedodende peptiden’ (antimicrobiële peptiden, AMPs) ontwikkeld, die krachtig werken tegen CF-bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica.

In het onderzoeksvoorstel gaan zij onderzoeken of AMPs de bacteriële samenstelling (het ‘microbioom’) van luchtwegslijm kunnen beïnvloeden met als doel een gezonde, stabiele bacteriële samenstelling te vormen die de luchtwegen beschermt tegen infecties.
Het sputum van 10 CF-patiënten wordt behandeld met AMPs. Voor en na de behandeling wordt de bacteriële samenstelling in het sputum onderzocht. Op een kweekmodel met longcellen wordt de verandering van het microbioom door AMPs onderzocht en het effect daarvan op de longcellen. Hierdoor kan worden vastgesteld welke AMPs het beste zijn voor verdere ontwikkeling.

Het doel is om AMPs als nieuw infectiebestrijdend medicijn te ontwikkelen voor effectievere behandeling van luchtweginfecties bij mensen met CF. Dit zal bijdragen aan een hogere levenskwaliteit en levensverwachting.

Beoordeling COS 2016

Voor de COS 2016 werden 6 onderzoeksvoorstellen ingediend. Buitenlandse experts waardeerden 2 projecten op alle onderdelen als zeer goed en zeer relevant. De NCFS-beoordelingsgroep van patiënten en ouders beoordeelde deze 2 projecten vervolgens en gaf unaniem de hoogste prioriteit aan het onderzoek van kinderlongarts Van der Ent. De NCFS besloot daarom aan hem de COS 2016 toe te kennen.

Christina Onderzoek Subsidie

De NCFS stelt elk jaar de Christina Onderzoek Subsidie ter beschikking. Deze subsidie ter waarde van 50.000 euro is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek naar (de behandeling van) Cystic Fibrosis. Voor het onderzoek ‘Antimicrobiële eiwitten’ is 48.500 euro nodig.