twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

CF en behandeling

 

Het is belangrijk dat CF vroeg wordt ontdekt, zodat de behandeling meteen kan beginnen en problemen zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. De behandeling is gericht op het verbeteren van het basisprobleem van CF in de cellen en het bestrijden van de klachten. Genezing is helaas (nog) niet mogelijk. Deze pagina geeft je inzicht in de behandeling van CF. 

Wil je meer weten over de huidige stand van zaken van medicijnen? Op deze pagina worden alle ontwikkelingen weergegeven in een tijdlijn.

 

In bovenstaande video vertelt Irène over de impact van een medicijn op haar leven.

pillen_100x750.jpg

1. Geneesmiddelen gericht op basisprobleem  

Er komen steeds meer geneesmiddelen beschikbaar die zich richten op het basisprobleem van CF, in plaats van alleen symptoombestrijding. Ze verbeteren namelijk CFTR. Als je CF hebt, werkt CFTR minder goed of zelfs helemaal niet. De zout- en waterhuishouding is dan verstoord, waardoor taai slijm ontstaat.

De medicijnen die CFTR verbeteren noemen we CFTR-modulatoren. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar en/of in ontwikkeling, we behandelen ze hier per
mutatieklasse

De Cystic Fibrosis Foundation (CFF) heeft een overzicht met welke medicijnen nu in ontwikkeling zijn. 

Klasse 1 CFTR-mutaties

Voordat er uit het DNA het eiwit CFTR wordt gemaakt, bevindt het zich in een tussenvorm die mRNA heet. Voor klasse 1 mutaties worden medicijnen ontwikkeld die het mRNA van CFTR corrigeren, zodat er een goed chloorkanaal kan worden gemaakt.

Er is nog geen medicijn beschikbaar voor mensen met CF. Een aantal bedrijven is bezig met laboratoriumonderzoek of eerste onderzoek bij mensen met CF.

Klasse 2 CFTR-mutaties

CFTR is niet goed naar de 3D-structuur opgevouwen die het moet hebben om als chloorkanaal te kunnen werken. Correctors zorgen ervoor dat CFTR-met-een-foutje beter wordt opgevouwen.  

  • Voor mensen met een dubbele F508del-mutatie vanaf twee jaar is ivacaftor/lumacaftor (Orkambi) verkrijgbaar. Ivacaftor/lumacaftor (Orkambi) is een combinatie van ivacaftor (een potentiator, zie klasse 3 hieronder) en lumacaftor (een corrector).
  • Ivacaftor/tezacaftor (Symkevi), in de Verenigde Staten bekend als Symdeko, is het vervolg op ivacaftor/lumacaftor (Orkambi). Het medicijn bestaat uit ivacaftor en tezacaftor (een corrector) en is beschikbaar voor mensen van 12 jaar en ouder met een dubbele F508del-mutatie. 

Klasse 3 CFTR-mutaties

CFTR komt wel op de goede plek in de cel, maar gaat niet open om chloor door te laten. Potentiators zorgen ervoor dat CFTR wel opengaat.

  • Ivacaftor (Kalydeco): in Nederland komen mensen in aanmerking die één jaar of ouder zijn en tenminste één van de volgende mutaties hebben: G551D, S549N, G551S, S1255P, G1244E, G178R, S549R, S1251N of G1349D.   
A_female_medical_or_scientific_researcher_300x200.jpg

Klasse 4 CFTR-mutaties

Bij deze mutaties gaat CFTR wel af en toe open om chloor te transporteren, maar niet vaak genoeg. Ook hier kan een potentiator helpen. 

  • Op dit moment is ivacaftor (Kalydeco) beschikbaar voor mensen met een R117H-mutatie die 18 jaar of ouder zijn. 
Klasse 5 CFTR-mutaties

Een andere fout in CFTR kan zijn dat er veel te weinig wordt gemaakt en/of dat CFTR niet lang op de wand van de cellen blijft zitten om zijn werk te doen.

Zogeheten plasma stabilizers (stabilisators) zouden CFTR kunnen stabiliseren in de celwand zodat het langer zijn werk als chloorkanaal kan doen. Momenteel zijn er helaas nog geen stabilisators in klinische ontwikkeling. 

Amplifiers

Amplifiers zorgen ervoor dat er meer CFTR beschikbaar is om op te vouwen tot chloorkanaal. Er is daardoor ook meer CFTR beschikbaar om gecorrigeerd te worden door correctors en potentiators. 


2. Het voorkomen en bestrijden van luchtweginfecties

Het is belangrijk luchtweginfecties te voorkomen en de longen schoon te houden. Mensen met CF krijgen hiervoor veel medicijnen en fysiotherapie om speciale ademhalingstechnieken aan te leren. Als er toch luchtweginfecties ontstaan, dan worden deze met antibiotica behandeld.

3. Energierijk eten

Mensen met CF maken meestal geen (of minder) enzymen aan in de alvleesklier. Hierdoor ontstaan stoornissen in de vetvertering, en halen ze minder energie uit hun voeding. Mensen met CF moeten daarom proberen meer calorieën binnen te krijgen. Dat kan oplopen tot anderhalf keer zoveel calorieën als een gezond mens nodig heeft. Meer informatie over voeding vind je op deze pagina.

4. Training en beweging

Dagelijkse lichamelijke training, zoals fitness, hardlopen, fietsen en krachttraining, verhoogt de algemene weerstand en houdt de conditie van organen en spieren op peil. Dat kan helpen om luchtweginfecties te voorkomen en het maakt het ophoesten van vastzittend slijm makkelijker. Afhankelijk van de beschadiging van de longen kan bij deze trainingen extra zuurstof nodig zijn. Meer informatie over bewegen vind je op deze pagina.

CF-centra

In Nederland zijn 7 gespecialiseerde CF-centra waar de CF-behandeling plaatsvindt.

Richtlijnen CF

Richtlijnen zijn landelijk geldende, vakinhoudelijke aanbevelingen voor optimale zorg de voor een patiënt. Deze richtlijnen geven de zorgaanbieder een leidraad voor het handelen in de dagelijkse praktijk. Richtlijnen geven een eenduidige omschrijving van goed medisch handelen en bevorderen de kwaliteit van zorg.

Richtlijn CF (PDF)

Richtlijn CF patiëntenversie (PDF)