CF en behandeling

pillen_100x750.jpg


Het is belangrijk dat CF vroeg wordt ontdekt, zodat de behandeling meteen kan beginnen en problemen zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. De behandeling is gericht op het draaglijk maken van de ziekte en het bestrijden van symptomen. Hoewel de eerste medicijnen nu beschikbaar zijn die op het basisprobleem van CF in de cellen aangrijpen, is genezing (nog) niet mogelijk.

De behandeling bestaat uit:

1. Het voorkomen en bestrijden van luchtweginfecties

Het is belangrijk luchtweginfecties te voorkomen en de longen schoon te houden. Mensen met CF krijgen hiervoor veel medicijnen en fysiotherapie om speciale ademhalingstechnieken aan te leren. Als er toch luchtweginfecties ontstaan, dan worden deze met antibiotica behandeld.

2. Energierijk eten

Mensen met CF maken meestal geen (of minder) enzymen aan in de alvleesklier Hierdoor ontstaan stoornissen in de vetvertering. en halen ze minder energie uit hun voeding. Mensen met CF moeten daarom proberen meer calorieën binnen te krijgen. Dat kan oplopen tot anderhalf keer zoveel calorieën als een gezond mens nodig heeft.

3. Training en beweging

Dagelijkse lichamelijke training, zoals fitness, hardlopen, fietsen en krachttraining, verhoogt de algemene weerstand en houdt de conditie van organen en spieren op peil. Dat kan helpen om luchtweginfecties te voorkomen en het maakt het ophoesten van vastzittend slijm makkelijker. Afhankelijk van de beschadiging van de longen kan bij deze trainingen extra zuurstof nodig zijn.

CF-centra

In Nederland zijn 7 gespecialiseerde CF-centra waar de CF-behandeling plaatsvindt.

Richtlijn CF

Richtlijnen zijn landelijk geldende, vakinhoudelijke aanbevelingen voor optimale zorg de voor een patiënt. Deze richtlijnen geven de zorgaanbieder een leidraad voor het handelen in de dagelijkse praktijk. Richtlijnen geven een eenduidige omschrijving van goed medisch handelen en bevorderen de kwaliteit van zorg.

Richtlijn CF (PDF)

Richtlijn CF patiëntenversie (PDF)