twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

CF Registratie 2018 - Symptomen en gevolgen

Complicaties

INFO8-100-200x165.jpg

Mensen met CF kunnen ook een andere aandoening of ziekte krijgen, dat noemen we een comorbiditeit of complicatie. Eén daarvan is CF-gerelateerde diabetes (CFRD). Mensen met CF die pancreasenzymen gebruiken en ouder zijn dan tien jaar, krijgen in principe jaarlijks een glucosetolerantietest. Daaruit kan blijken of iemand CFRD heeft en insuline nodig heeft. In 2018 is bij 10% van de kinderen en 32% van de volwassenen CFRD vastgesteld.


Er zijn veel verschillende aandoeningen die iemand met CF kan krijgen. Dit varieert van leverziekte tot neuspoliepen. In het figuur hieronder is per aandoening te zien hoe vaak deze voorkwam bij kinderen en bij volwassenen. Vrijwel elke comorbiditeit kwam vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen.

190911_Grafieken_voor_op_de_website-11.png


Comorbiditeiten van kinderen en volwassenen met CF in 2018. Comorbiditeit is een ‘extra’ aandoening of ziekte. Per comorbiditeit is te zien hoeveel procent van de kinderen (K) en volwassenen (V) dit had in 2018. Van sommige mensen is het vanuit de Registratie niet bekend, dat is aangegeven als ‘onbekend’. 

* Afkortingen: ABPA betekent een allergische reactie op de schimmel aspergillus, CFRD betekent CF-gerelateerde diabetes en DIOS betekent een ernstige darmverstopping.