twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

CF Registratie 2018 - Behandelingen

Medicijnen voor luchtwegen en het spijsverteringsstelsel 

INFO9-100-200x165.jpg

Om bacteriën en schimmels uit de longen te krijgen, worden vaak antibiotica gebruikt die via de mond en longen worden ingeademd (inhalatieantibiotica). In 2018 was dit nodig bij 20% van de kinderen en 54% van de volwassenen. 

Mensen met CF gebruiken ook andere medicijnen voor de luchtwegen en ook voor het spijsverteringsstelsel.


Luchtwegbehandeling

Bij CF is het belangrijk om de luchtwegen zo schoon mogelijk te houden en daarmee infecties te voorkomen. Er zijn diverse medicijnen beschikbaar die hierbij kunnen helpen, zoals slijmoplosser dornase alfa (Pulmozyme) of geneesmiddelen die de luchtwegen verwijden. Andere behandelmethodes voor de luchtwegen kunnen helpen bij ernstige benauwdheid, zoals extra zuurstof via een buisje of met behulp van een masker (niet-invasieve ventilatie).

In het figuur hieronder is te zien hoeveel procent van de kinderen en volwassenen een medicijn of behandeling kreeg voor de luchtwegen in 2018.

Het blijkt dat slijmoplosser dornase alfa (Pulmozyme) en luchtwegverwijders het meest gebruikt werden. Ook wordt zichtbaar dat volwassenen vaker iets voorgeschreven kregen dan kinderen, wat ook te verwachten is op basis van de longfunctie. Als ontstekingsremmers nodig zijn (corticosteroïden), dan werden de varianten die ingeademd moeten worden vaker voorgeschreven dan de corticosteroïden die als pil geslikt worden.

190911_Grafieken_voor_op_de_website-14.png


Behandeling van luchtwegklachten van mensen met CF in 2018. Per medicijn of behandeling is te zien hoeveel procent van de kinderen en volwassenen dit voorgeschreven kreeg. 

Medicijnen voor het spijsverteringsstelsel

Naast klachten aan de luchtwegen hebben mensen met CF ook vaak last van hun spijsverteringsstelsel (de darmen, lever en alvleesklier werken niet optimaal). Hieronder is te zien welke medicijnen in 2018 werden voorgeschreven aan mensen met CF, om deze klachten tegen te gaan. Tussen kinderen en volwassenen zitten kleine verschillen. Ook blijkt dat pancreasenzymen (die voedsel verteren en daarmee ook het opnemen van voedsel verbeteren) verreweg het meest werden gebruikt.

190911_Grafieken_voor_op_de_website-17.png


Behandeling van klachten aan het spijsverteringsstelsel bij mensen met CF in 2018. Per medicijn of behandeling is te zien hoeveel procent van de kinderen en volwassenen dit voorgeschreven kreeg. Pancreasenzymen verteren het voedsel zodat het beter wordt opgenomen in het lichaam, protonpompremmers helpen tegen brandend maagzuur. Drinkvoeding, een maagsonde of een maagstoma helpen om op gewicht te komen/te blijven. Ursodeoxycholzuur verbetert mogelijk de functie van de gal.