twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

CF Registratie 2018 - Behandelingen

Orgaantransplantatie

INFO12-100-200x165.jpg

Bij iemand die CF heeft, gaat de werking van sommige organen vaak steeds iets meer achteruit. Iemand kan in aanmerking komen voor een transplantatie als de longen, de lever of de nieren bijna niet meer werken. 

Bij mensen met CF komt een longtransplantatie het meest voor, levertransplantatie een stuk minder vaak en een niertransplantatie maar heel soms (niertransplantaties worden niet bijgehouden in de Registratie).

In Nederland worden in drie ziekenhuizen transplantaties gedaan: Groningen, Utrecht en Rotterdam. In 2018 ontbreken de gegevens van één centrum. Volgens de gegevens in de Registratie hebben in 2018 zeven mensen een longtransplantatie gehad. Zestien mensen wachtten op 31 december 2018 nog op nieuwe longen.

De Nederlandse Transplantatie Stichting verzamelt elk jaar transplantatiegegevens van alle getransplanteerde mensen. Volgens hun gegevens zijn in 2018 tien mensen met CF getransplanteerd met nieuwe longen.

Levertransplantaties worden minder vaak uitgevoerd dan longtransplantaties. In 2018 heeft één iemand een levertransplantatie ondergaan en stonden nog vier mensen met CF op de wachtlijst.