twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Laag Hb bij mensen met CF

bloedbuizen.jpg

Bij mensen met Cystic Fibrosis wordt regelmatig een lage hemoglobinewaarde (Hb) vastgesteld. Een laag Hb wordt ook wel anemie of bloedarmoede genoemd. De oorzaak van deze bloedarmoede is meestal een tekort aan ijzer.

IJzertekort door infectie

Infecties zijn de belangrijkste oorzaak van luchtwegklachten bij mensen met CF. Deze infecties worden veroorzaakt door bacteriën. Bacteriën, met name de Pseudomonas aeruginosa (Pa), hebben ijzer nodig om te kunnen groeien en om zich te beschermen tegen de afweer van ons lichaam. Bacteriën halen dit ijzer uit de directe omgeving. Bij mensen met CF vindt dit plaats in de longen. In het sputum (slijm opgehoest uit de longen) van mensen met CF zit dan ook een hoge concentratie ijzer. Bij een toename van de infectie (exacerbatie) neemt de ernst van ijzertekort in het bloed toe.

IJzertekort door andere oorzaken

Mensen met CF hebben geen probleem met de opname van ijzer uit de darmen. De problemen die bij gezonde mensen tot bloedarmoede kunnen leiden, komen ook voor bij mensen met CF. Voorbeelden hiervan zijn overmatig bloedverlies bij de menstruatie of in zeldzame gevallen een tekort aan vitamine B12 of B6. Deze laatste oorzaken van bloedarmoede komen bij CF niet vaker voor dan bij gezonde mensen.

De behandeling

De behandeling van de chronische longinfectie is belangrijk, omdat daarmee het verbruik van ijzer door de bacteriën wordt verminderd. Bij ernstige bloedarmoede door ijzertekort kan extra ijzer als medicijn dagelijks worden ingenomen. Hierbij is terughoudendheid geboden, omdat bacteriën immers ijzer nodig hebben om te groeien. Door inname van extra ijzer zou de bacteriegroei juist kunnen toenemen. Daarom is het niet nodig om alleen een tekort aan ijzer, zonder bloedarmoede, te behandelen.

Bij 10 tot 60 % van alle mensen met CF (toenemend met de leeftijd) wordt een tekort aan ijzer vastgesteld. Dit hoeft niet altijd te leiden tot bloedarmoede. Bloedarmoede treedt pas op bij een langdurig en ernstiger tekort aan ijzer.